Cez Starý most bude jazdiť električka na hlavnú stanicu

NETKY.SK • 23 Október 2015, 15:14 • 2 min
Cez Starý most bude jazdiť električka na hlavnú stanicu

BRATISLAVA – Cesta električkou z bratislavskej mestskej časti Petržalka na Hlavnú stanicu Bratislava sa stane od budúceho roka realitou.

slovakia

left justify in out

Najväčšie bratislavské sídlisko bude s hlavnou stanicou spájať linka č. 1, ktorá bude jazdiť cez vynovený Starý most, Štúrovu, Námestie SNP, Obchodnú a ulicu Imricha Karvaša. Podľa dopytu cestujúcich neskôr radnica zváži aj zavedenie ďalšej linky. Agentúru SITA o tom informovala Monika Voleková z kancelárie primátora Bratislavy.

 

Električky by mali po novom Starom moste začať jazdiť v prvých mesiacoch budúceho roka. Most spolu s prvou časťou električkovej trate do Petržalky má byť totiž hotový do 15. decembra. Celý projekt, ktorý je hradený z eurofondov, treba ukončiť a vyfakturovať do konca tohto roka, inak by Bratislava mohla o príspevok z Európskej únie prísť. Bratislavská radnica už viackrát prízvukovala, že termín dostavby stíha. Mostu chýba ešte posledných 45 metrov, tie robotníci vysúvajú v dvoch fázach. Prvých 22 metrov vysúvajú dnes, zvyšok mosta, ktorý treba zmontovať aj s pomocou podpornej konštrukcie na lodi, k nej pribudne v sobotu. Uplynulé daždivé dni trocha spomalili práce na dláždení chodníkov na Štúrovej ulici. Ako informovala Voleková, robotníci pracujú na zastávke pred Univerzitou Komenského i na kolektore v priestore križovatky na Šafárikovom námestí.

 

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD - Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní. Je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH a je financovaný z eurofondov. Európska komisia už odobrila na projekt grant 63 miliónov eur z Kohézneho fondu Európskej únie. Na financovaní projektu sa 85 percentami podieľa Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto Bratislava. Podmienkou je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies