Vedeli ste, že na Slovensku nám ubúda voda?

NETKY.SK • 18 Jún 2021, 09:46 • 2 min
Vedeli ste, že na Slovensku nám ubúda voda?

Medzi rokmi 2002 a 2020 sa na Slovensku stratila voda v objeme zodpovedajúcom takmer 9 cm vrstve vody. Časť z nej z krajiny odtiekla, ale väčšina sa vyparila z pôdy alebo vegetácie do atmosféry.

slovakia

left justify in out

Inštitút environmentálnej politiky uverejnil túto informáciu na sociálnej sieti, pričom vychádzal  z údajov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír NASA. NASA vytvorila analytický nástroj, ktorý satelitným meraním sily gravitácie dokáže určiť množstvo vody, ktoré sa nachádza na vybranom území a porovnávať ho s množstvom vody, ktorá sa na ňom nachádzala v minulosti.

 

img

 

Strata vody teda nie je určovaná na základe snímok povrchu Zeme, ale meraním sily gravitácie na povrchu Zeme. Na miestach, kde sa voda vyparuje, satelity zaznamenali nižšiu gravitačnú silu.

 

"Doteraz sa predpokladalo, že výpar sa v dôsledku klimatických zmien zvyšuje, ale dôkaz o týchto zmenách chýbal. Merania zo satelitov ukázali, že objem vody v krajine klesá výraznejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Keďže voda vytvára istý objem, satelity skúmajúce gravitačné pôsobenie Zeme sú schopné zachytiť jej úbytok," uviedli na sociálnej sieti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Stredozemné more sa otepľuje najrýchlejšie na svete

 

Výsledkom meraní je zistenie, že medzi rokmi 2003 a 2019 sa priemerný výpar zvýšil až o 10 % z približne 405 na 444 mm ročne. Taká zmena v globálnom hydrologickom cykle môže znamenať vysušovanie územia a vegetácie, ohroziť ekosystémy alebo zvýšiť tlak na existujúce podzemné a povrchové zdroje vody.

 

img

 

Na Slovensku sa medzi rokmi 2002 a 2020 stratila voda v objeme zodpovedajúcom takmer 9 cm vrstve vody. Časť z nej z krajiny odtiekla, ale väčšina sa vyparila z pôdy alebo vegetácie do atmosféry.

 

Prečítajte si: Budaj dnes hovoril o závažných zisteniach na kúpalisku v Podhájskej!

 

Pozorovanie vodného cyklu

Družice na obežnej dráhe zhromažďujú údaje týkajúce sa všetkých aspektov hydrologického cyklu vrátane odparovania, transpirácie, kondenzácie, zrážok a odtoku. NASA dokonca jeden satelit, Aqua, pomenovaný špeciálne pre informácie, ktoré zhromažďuje o mnohých zložkách vodného cyklu.

 

Spoločnosť Aqua uviedla na trh 4. mája 2002 so šiestimi prístrojmi na pozorovanie Zeme: Atmosférický infračervený sirén (AIRS), Pokročilá mikrovlnná ozvučovacia jednotka (AMSU), Vlhkostný sirén pre Brazíliu (HSB), Pokročilý mikrovlnný skenovací rádiometer pre pozorovanie Zeme Systém (AMSR-E), spektroradiometer so stredným rozlíšením (MODIS) a oblaky a systém žiarenia Zeme (CERES).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona