Cestovanie s čipovou kartou bude v BBSK výhodnejšie

NETKY.SK • 30 August 2010, 13:13 • 2 min
Cestovanie s čipovou kartou bude v BBSK výhodnejšie

Cestovanie s čipovou kartou bude v BBSK výhodnejšie

slovakia

left justify in out

img

Tarify cestovného v prímestskej autobusovej doprave aktualizuje od 1. septembra Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), a to zvýhodnením cien pri použití čipovej dopravnej karty, kde cestujúci môžu získať bonus až do 20 %. TASR informoval hovorca kraja Peter Hajnala.
      "Našim cieľom je zmierniť skokové úpravy cestovného na úroveň cenníkov iných krajov," povedal Hajnala. Pokračoval, že nová tarifa nezahŕňa len zvýšenie cien. Ponechávajú zľavy pre nezamestnaných, ktorí využívajú S-karty. Od septembra sú zaradení do kategórie osobitného cestovného a za každých aj začatých 25 km zaplatia päť centov. Novinkou je zavedenie SD kariet. "Deťom a mládeži v hmotnej núdzi umožňujeme cestovať len za evidenčné cestovné." Od polovice augusta cestujú dôchodcovia na prímestských linkách za 30 centov za každých aj začatých 25 km. Deti od troch rokov veku vrátane cestujú za zľavnené cestovné. Za symbolických päť centov za každých aj začatých 25 km sa prepravuje detský kočík s dieťaťom do troch rokov veku vrátane. Do tarifných podmienok pribudla aj kategória dovozné za batožiny, detský kočík a psa, ktoré sú spoplatnené podľa tarifnej vzdialenosti.
      Hajnala pokračoval, že chcú aj naďalej skvalitňovať služby pre cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave. Pokračujú v obnove autobusov, pričom sa ich má vymeniť 78.
      Náklady na zabezpečenie autobusových spojov v kraji sa pohybujú na úrovni 30.000.000 eur za rok. "Tržby z cestovného pritom pokrývajú len polovicu nákladov. Rozdiel uhrádza dopravcom kraj. Štát nedáva do pokladnice BBSK dostatok zdrojov na pokrytie týchto strát. Preto sme boli nútení pristúpiť k zvýšeniu cestovného," konštatoval hovorca. V minulých rokoch sa podľa jeho slov neupravoval cenník prímestskej dopravy v BBSK, napriek tomu, že náklady rástli. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa kraj zadlžil. Niektoré kraje v poslednom období menili cenník cestovného viackrát. Tým vznikol vyšší rozdiel medzi cestovným napríklad v Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji v porovnaní s Banskobystrickým. "Tento stav nebol udržateľný. Zjednocujeme cestovné na priemernú úroveň cestovného na Slovensku. Súčasne ho zlaďujeme podľa tarifných podmienok v Žilinskom samosprávnom kraji. Nové tarifné podmienky v BBSK platia od 15. augusta," vysvetlil Hajnala.
      V priemere sa zvýšenie cestovného pohybuje na úrovni 10 %. Cestovné pri nižších vzdialenostiach je zvýšené o viac percent. Cestovné pri vzdialenostiach nad 35 km upravili len v rozsahu od 0 do 6 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies