Českých exekútorov inšpiruje princíp náhodného prideľovania exekúcií

NETKY.SK • 7 Február 2017, 16:25 • 2 min
Českých exekútorov inšpiruje princíp náhodného prideľovania exekúcií

BRATISLAVA – Českých exekútorov inšpiruje Slovensko. Ocenili princíp náhodného prideľovania exekúcií, ktorý v rámci zmien Exekučného poriadku zavádza slovenské ministerstvo spravodlivosti. Pozitívne výsledky by mohli byť podľa prezidentky Exekútorskej komory Českej republiky (EKČR) Pavly Fučíkovej významným argumentom v prospech zavedenia tohto princípu aj v Česku. Fučíková to uviedla počas dnešnej návštevy Slovenska.

slovakia

left justify in out

„Veľmi pozorne sledujeme vývoj na Slovensku v súvislosti s novelou Exekučného poriadku. Princíp náhodného prideľovania exekúcii a miestnej príslušnosti exekútorov by sme veľmi radi videli aj v Českej republike,“ citovala Fučíkovú Slovenská komora exekútorov (SKE). Šéfku českých exekútorov dnes prijala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

 

Fučíková sa zaujímala o dôvody zavedenia novinky. „V Českej republike spolupracujeme v tejto oblasti s justičnými kapacitami i neziskovými organizáciami a sme presvedčení, že bez podobnej systémovej zmeny sa nedokážeme zbaviť defektov, ktoré súčasná podoba exekúcií prináša,“ uviedla Fučíková. Argumenty odporcov miestnej príslušnosti sú pritom podľa nej v oboch krajinách rovnaké.

 

„Najväčšími odporcami sú veľkí veritelia ako banky či poisťovne, pre ktoré spravidla pracujú najväčšie exekútorské úrady. Podľa jednej štúdie až 80 percent českých exekúcií končí na 20 percentách úradov. Medzi jednotlivými úradmi sú pritom obrovské disproporcie,“ zhrnula situáciu v Česku Fučíková. Český minister spravodlivosti Robert Pelikán vidí, na rozdiel od Žitňanskej, riešenie v zániku veľkej časti exekútorských úradov.

 

Prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller vyjadril radosť nad skutočnosťou, že nová zákonná úprava pôsobenia slovenských súdnych exekútorov je inšpiráciou pre českých kolegov. „O zavedenie náhodného prideľovania, ako zásadného protikorupčného nástroja sme dlho bojovali. Dnes je našou základnou úlohou pripraviť všetky úrady na nové podmienky, aby si pri náhodnom prideľovaní vedeli odborne, personálne i materiálne zastať svoju úlohu,“ povedal Paller.

 

Novela exekučného poriadku má skoncovať s donekonečna otvorenými exekučnými konaniami, odbremeniť súdy od exekučnej agendy, a tým zlepšiť prístupu k spravodlivosti. Je súčasťou reformného balíka, s ktorým prišla ministerka spravodlivosti Žitňanská. Zmeny začnú platiť od apríla, ich zavedenia sa obáva napríklad súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Tá upozornila na možný nižší výber nezaplatených pohľadávok na zdravotnom poistení.

 

Spravodlivosť a nestrannosť konania má zabezpečiť výber exekútora, ktorý bude náhodný. Zaradení do neho budú môcť byť iba tí, ktorí splnia isté podmienky: v predošlých exekúciách budú musieť mať uhradené záväzky voči oprávneným a ich úrad bude musieť byť aj materiálno-technicky a personálne vybavený podľa zadefinovaných podmienok. SKE bude preverovať a garantovať, že exekútorské úrady spĺňajú tieto podmienky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies