Samcovi Diegovi sa vďaka jeho usilovnosti podarilo zachrániť druh, teraz odišiel do dôchodku

NETKY.SK • 18 Jún 2020, 09:08 • 2 min
Samcovi Diegovi sa vďaka jeho usilovnosti podarilo zachrániť druh, teraz odišiel do dôchodku

Korytnačí samec Diego, ktorého legendárny sexuálny apetít pomohol zachrániť jeho druh pred vyhynutím, odišiel oficiálne do dôchodku.

slovakia

left justify in out

 

Zástupca ohrozených korytnačiek sloních sa spolu s ďalšími 14 samcami vrátil na ich rodný ostrov Espaňola, ktorý je súčasťou súostrovia Galapágy. Stalo sa tak po desaťročiach množenia sa v zajatí na ostrove Santa Cruz.

 

Viac než 2 000 korytnačiek
Program rozmnožovania bol úspešný, od jeho spustenia v 60. rokoch z neho vzišlo viac než 2 000 korytnačiek.

 

Výrazne sa o to pričinil dnes už storočný Diego, ktorý splodil stovky potomkov, podľa niektorých odhadov 40 percent z 2 000 korytnačiek sloních, ktoré sú dnes stále na žive.

 


Ekvádorský minister životného prostredia Paulo Proaňo Andrade v tejto súvislosti uviedol, že rozmnožovací program uzatvára "veľmi dôležitú kapitolu" svojej histórie. Diego a ostatné korytnačky sa vracajú domov po tom, čo "zachránili ich druh pred vyhynutím", napísal minister na Twitteri a dodal, že Espaňola ich privítala "s otvorenou náručou".

 

Korytnačky v karanténe
Pred návratom však museli všetky korytnačky najprv do karantény. Espaňola je neobývaný ostrov považovaný za jednu z najstarších častí Galapág. Karanténa mala zabrániť prenosu semien a rastlín, ktoré nie sú na ostrove pôvodné.

Pred približne 50 rokmi žili na ostrove Espaňola iba dvaja samci a 12 samičiek z Diegovho druhu Chelonoidis hoodensis. S cieľom zachrániť ho zapojili do rozmnožovacieho programu aj Diega zo zoologickej záhrady v kalifornskom San Diegu.

 

 

Predpokladá sa, že z Espaňoly ho odviezla začiatkom 20. rokov vedecká expedícia. Diego splnil úlohu, ktorú mu zverili, na výbornú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona