Český prezident podpísal novelu, ktorá zľahčí trestné stíhanie bývalých poslancov

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 14:11 • 2 min
Český prezident podpísal novelu, ktorá zľahčí trestné stíhanie bývalých poslancov

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman podpísal dnes novelu trestného poriadku, ktorou sa zjednoduší trestné stíhanie bývalých poslancov, senátorov a ústavných sudcov. Polícia bude môcť uchovávať dôkazy a obnoviť stíhanie aj po odchode podozrivého z funkcie.

slovakia

left justify in out

Podľa novely bude tiež opäť trestná príprava krátenia dane, píše spravodajský server iDNES.cz. Novela upravuje trestné stíhanie bývalých zákonodarcov po tom, ako sa im skončí mandát a stratia imunitu. Ak ich dosiaľ chcela polícia obviniť, musela najskôr požiadať parlamentné komory o ich vydanie. Ak nie sú vydaní, dovoľuje ústava ich stíhanie až potom, keď o funkciu prídu.


Príprava krátenia dane bola v ČR trestná do roku 2009. Teraz sa do zákona vracia napríklad kvôli potieraniu tzv. karuselových obchodov so sankciami až desaťročného väzenia. Podľa kritikov, ku ktorým patrí i Zväz priemyslu a dopravy ČR, by úprava mohla viesť k zneužívaniu a likvidácii podnikateľov. Zväz tvrdí, že nie je jasne vymedzené, čo je daňová optimalizácia a čo už príprava krátenia dane. Minister spravodlivosti Robert Pelikán s touto kritikou nesúhlasí.


Predloha zavádza opätovne aj určitú formu účinnej ľútosti, ktorá má motivovať k oznamovaniu korupcie. Teraz hrozí postih obom stranám, a nemajú teda záujem úplatkárstvo odhaliť. Novela počíta napríklad s tým, že polícia dočasne odloží trestné stíhanie človeka, ktorý oznámil korupciu, pokiaľ sľúbil úplatok len preto, že oň bol požiadaný, a zároveň to nahlásil bez zbytočného odkladu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies