Česko prijme späť 20 kresťanských utečencov z Iraku, ktorí sú v Nemecku

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 08:15 • 2 min
Česko prijme späť 20 kresťanských utečencov z Iraku, ktorí sú v Nemecku

PRAHA - Nemecko dnes opäť požiadalo ČR, aby prijala naspäť kresťanských utečencov z Iraku, ktorí do spolkovej republiky odcestovali pred dvoma týždňami.

slovakia

left justify in out

Kým piati z pôvodne 25-člennej skupiny podali v Nemecku žiadosť o azyl, ďalších 20 ľudí by sa malo vrátiť do Česka. Prvú nemeckú žiadosť o ich vrátenie česká strana neakceptovala pre formálne nedostatky.

 

Minister vnútra ČR Milan Chovanec v reakcii na opakovanú žiadosť Berlína pre denník Právo uviedol, že najneskôr v piatok Praha vyjadrí pripravenosť prevziať naspäť dve desiatky kresťanských utečencov z Iraku.

 

Tí poputujú do detencie a následne sa uvidí, či požiadajú o azyl opakovane alebo sa vrátia späť do Iraku, konštatoval šéf českého rezortu vnútra, ktorý vyjadril uspokojenie nad tým, že Nemecko uznalo právnu argumentáciu ČR. Vyplýva to z informácií serveru Novinky.cz.

 

Z Brna do Prahy pricestovalo dnes ďalších 16 Iračanov, ktorí chcú takisto opustiť ČR, a to podľa informácií denníka Právo smerom do Nemecka. Členovia tejto skupiny si už prevzali cestovné pasy.

 

ČR prijala pôvodne 89 kresťanských utečencov z Iraku, spomedzi ktorých sa 25 vydalo na cestu do Nemecka a ďalších osem sa vrátilo do vlasti. Ak Česko opustí aj skupina 16 ďalších utečencov, zostane ich v ČR menej ako polovica pôvodného počtu.

 

Pôvodne sa rátalo s tým, že do Česka presídli 150 irackých kresťanov, vláda ČR však celý projekt - po problémoch s časťou Iračanov - pozastavila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies