České vojenské letectvo by štyri mesiace mohlo chrániť slovenské nebo

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 14:23 • 2 min
České vojenské letectvo by štyri mesiace mohlo chrániť slovenské nebo

PRAHA - Ak by slovenské ozbrojené sily nestihli získať nové stíhačky ešte pred skončením zmluvy s Ruskom, české vojenské letectvo by mohlo strážiť slovenský vzdušný priestor. Informovali o tom dnes náčelníci generálnych štábov armád ČR a SR Petr Pavel a Milan Maxim na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Generál OS SR Milan Maxim povedal, že Slovensko by si chcelo prenajať nové stíhačky, podobne ako to v minulosti urobilo české letectvo, ktoré nedávno predĺžilo prenájom švédskych lietadiel JAS 39 Gripen od spoločnosti Saab až do roku 2027, napísal spravodajský portál iDNES.cz.

 

Slovenské vojenské letectvo používa modernizované ruské stíhačky MiG-29. Ak však do dvoch rokov nevyrieši ochranu svojho vzdušného priestoru, budú musieť prevziať zodpovednosť za slovenské nebo susedné krajiny v rámci ochrany vzdušného priestoru NATO. Prvé štyri mesiace by nad Slovenskom mohli hliadkovať české Gripeny.

 

Slovenské letectvo v minulosti chránilo aj český vzdušný priestor. Stalo sa to po havárii ruského lietadla v Čáslavi v roku 2012, keď bola dráha uzavretá kvôli vyšetrovaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies