České firmy sa dočkajú rýchlych víz pre kvalifikovaných Ukrajincov

NETKY.SK • 9 November 2015, 14:35 • 2 min
České firmy sa dočkajú rýchlych víz pre kvalifikovaných Ukrajincov

PRAHA - Česká vláda súhlasila so zrýchlením vydávania víz a pracovných povolení pre kvalifikovaných Ukrajincov. České firmy už dlhodobo žiadali zjednodušenie zamestnávania ľudí z Ukrajiny na miesta, ktoré nie sú obsadené. V prvej fáze projektu, ktorý sa začne do niekoľkých týždňov, by malo ísť o 500 technických špecialistov. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"V prvej fáze pôjde najmä o vysoko kvalifikovaných pracovníkov, ktorých je v Českej republike nedostatok. Obsadia ale iba tie pozície, ktoré budú v ponuke na trhu práce viac než 30 dní a nebude o ne záujem. Zároveň budeme vyhodnocovať ďalšie požiadavky zamestnávateľov tak, aby sme naplnili ich dopyt po pracovníkoch, pretože kvalifikovaná pracovná sila je základným predpokladom konkurencieschopnosti zamestnávateľov," povedal český premiér Bohuslav Sobotka. Ak sa pilotný projekt osvedčí, ponúkne Česko zjednodušenie vízového postupu aj ďalším profesiám, nielen IT špecialistom či inžinierom.

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR postup vlády privítal, ocenil by však, keby sa zjednodušenie vydávania pracovných povolení rozšírilo aj na stredne a nízko kvalifikovaných zamestnancov. Odbory, naopak, s novým systémom nesúhlasia. Podľa nich už teraz môžu zahraniční experti získať zamestnanecké karty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies