Česká moslimka obvinila učiteľa z antiislamizmu, úrad jej povolil novú maturitu

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 12:19 • 2 min
Česká moslimka obvinila učiteľa z antiislamizmu, úrad jej povolil novú maturitu

ÚSTÍ NAD LABEM - Učiteľ Vyššej odbornej a Strednej školy zdravotníckej v českom meste Ústí nad Labem, ktorý je pastorom Apoštolskej cirkvi, čelí obvineniu z náboženskej netolerancie.

slovakia

left justify in out

Sťažovala sa totiž naňho moslimská študentka, ktorá nezložila maturitnú skúšku. Učiteľ dostal od riaditeľky školy list s výčitkou a krajský úrad umožnil dievčaťu skúšku zopakovať. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.
      

Učiteľ David Kafka uviedol, že učí češtinu a dejepis, čo je jeho aprobácia. Na škole pôsobí už 14 rokov. Koncom mája bol členom štvorčlennej maturitnej komisie, u ktorej pri skúške z češtiny neuspela študentka Nur Aschraf Bekar. Zlyhala pri otázke o románe Žalář nejtemnější od Ivana Olbrachta.
      

"Pri tejto študentke sme sa jednomyseľne zhodli, že jej to nemôžeme dať," vysvetlil Kafka. Do školy okamžite prišiel otec dievčaťa, ktorý Kafku obvinil z náboženskej netolerancie. V rovnakom duchu písala na Facebooku aj študentka Nur. Podľa jej slov bol hlavným dôvodom jej neúspechu Kafkov antiislamizmus. Tvrdila tiež, že Kafka na vyučovacích hodinách púšťal protimoslimské videá.
      

"Potopili ma, pretože som nemala strach sa proti pánu Kafkovi postaviť a povedať mu, že antimoslimské videá podporujúce terorizmus, v ktorých sa hovorí, že ženy v islame nemajú žiadne práva, nie sú pravdivé," napísala Nur na svojom profile. Na spor upozornil na svojom webe občiansky aktivista a publicista Jan Šinágl.
      

Dievča sa nakoniec obrátilo so žiadosťou o prieskum maturitnej skúšky na krajský úrad, ktorý jej vyhovel a nechal skúšku zopakovať. Žiadateľka tvrdila, že jej kládli nevhodné otázky s rasistickým podtextom. Maturitná komisia sa bránila, že otázky boli historické a geografické, týkali sa aj židovstva a súviseli s autorom - a že ich kladie bežne. Hovorkyňa krajského úradu uviedla, že nemôžu dať za pravdu jednej či druhej strane, a tak žiadateľke umožnili opakovanie skúšky.
      

Študentka Nur na konci júna skúšku absolvovala znova a zhodou okolností si vytiahla rovnakú otázku. Skúšala ju úplne zmenená komisia a dala dievčaťu o bod viac než pri predchádzajúcej skúške. Študentka maturitu z češtiny na druhý pokus zložila, približuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies