Česká ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 %

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 15:52 • 2 min
Česká ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 %

PRAHA - Český hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok podľa prognózy Českej bankovej asociácie (ČBA) zvýši o 2,6 %. Motorom rastu hospodárstva bude tento aj budúci rok spotreba domácností. Nezamestnanosť by mala pokračovať v poklese a priaznivý vývoj na trhu práce tlačiť na ďalší rast miezd.

slovakia

left justify in out

Česká ekonomika v tomto roku vzrastie o 2,6 %, očakáva ČBA, ktorá tak ponechala nezmenenú svoju predchádzajúcu prognózu. "V roku 2017 zostane hlavným ťahúňom hospodárskeho rastu spotreba domácností, podporovaná silnou spotrebiteľskou dôverou," uviedla na utorňajšej tlačovej konferencii ČBA ekonómka Raiffeisenbank Monika Junickeová.

 

Na spotrebiteľskú dôveru podľa nej zatiaľ nemá negatívny vplyv zrýchľovanie inflácie. Rast cien totiž kompenzuje priaznivá situácia na trhu práce, kde klesajúca nezamestnanosť a nedostatok pracovných síl zvyšujú tlak na rast miezd. Ľudia okrem toho nemajú také obavy zo straty zamestnania ako v minulosti.

 

 

ČBA predpovedá, že priemerná miera nezamestnanosti tento rok dosiahne 4,5 %. Na porovnanie, v minulom roku to bolo 5,5 % a v marci bola nezamestnanosť na úrovni 4,8 %.

 

Priemerná miera inflácie by mala tento rok podľa ČBA dosiahnuť 2,4 % a v budúcom roku 2,0 %.

 

V roku 2018 sa tempo hospodárskeho rastu zrýchli na 2,7 %, očakáva ČBA. "Hlavným ťahúňom by mal byť opäť domáci dopyt. Navyše stúpnu aj investície," uviedol ekonóm Komerčnej banky Viktor Zeisel. Aj v budúcom roku sa bude spotreba domácností opierať o silný trh práce. Na ňom by malo dôjsť k ďalšiemu poklesu nezamestnanosti, aj keď priestor pre jej znižovanie už nebude taký veľký ako v predchádzajúcich rokoch.

 

Česká národná banka (ČNB) začne podľa prognózy ČBA zvyšovať úrokové sadzby až v budúcom roku. Rast sadzieb nie je v roku 2017 pravdepodobný, ale vylúčiť sa nedá, ak by kurz koruny neposilňoval a zotrvával v blízkosti úrovne 27 CZK/EUR a inflácia by sa držala nad predpoveďou ČNB.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies