Žena, ktorá odvrátila holokaust

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 07:20 • 2 min
Žena, ktorá odvrátila holokaust

Nepoznala prepych, nevedela, aké je to mať oboch milujúcich a starostlivých rodičov. Vychovával ju strýko, učil ju, aby rozpoznala pokoru a aby ďaleko utekala pred pýchou.

slovakia

left justify in out

Volala sa Ester a bola Židovka. Žila a zanechala nezmazateľnú stopu v dávnych dejinách, hoci jej národ trpel. Veď Izrael bol roztrúsený v Perzii, musel ctiť cudzí zákon a poslúchať neznámeho kráľa, ktorý nič netušil o Bohu. Keby Ester netĺkla v hrudi odvaha a v žilách jej nekolovala nádej, ktovie, čo a ako by sa prihodilo.

 

Nová kráľovná
Perský vládca rád oslavoval, a keď už sa chystala dajaká hostina, bolo to veru poriadne predvádzanie luxusu. On však nemal v obľube iba ukazovanie na bohatstvo v podobe majetku, pýšil sa aj krásnou manželkou. To bol aj dôvod, prečo si ju dal povolať uprostred zábavy, kráľovná mala predstúpiť pred mužov a zablýskať sa pôvabom. Ach, ale ona odmietla, trúfalo si dovolila potupiť muža, začo ju stihol aj zaslúžený trest. Rozhodlo sa, že sa pre neho nájde iná manželka, oveľa poddajnejšia, a a nie taká vzpurná ako mulica. Usporiadal sa konkurz, boli povolané všetky nevinné dievčatá. Nechýbala medzi nimi, prirodzene, ani Ester. Od strýka, ktorý v paláci už dlho pracoval, dostala jednoduchý pokyn. Za nijakých okolností nesmie prezradiť svoj pôvod, nech je ako ostatné a nič nedáva najavo. A ona, ctiaca si jediného príbuzného, skutočne poslúchla.

 

Získala si ho
Ester si napokon získala nielen panovníkovo srdce, takže z nej razom bola nevesta, ale aj náklonnosť každého, kto ju stretol. Žila si spokojne, muža ľúbila a jej národnosť zostávala aj naďalej utajená. Vtom však Haman, blízky muž kráľa, znenávidel Židov a zašlo to dokonca tak ďaleko, že ho presvedčil, aby ich dal povraždiť. Určil sa deň, napísali sa listy a osud národa mal byť spečatený.

 

Pôst
Len čo sa to Esterin strýko dopočul, videl nádej iba v neteri. Kým predtým jej radil skrývanie, teraz jej odporúčal pravdu. Žiadal ju, aby predstúpila pred kráľa a predložila mu svoju záležitosť, veď nesmie dôjsť k čomusi takému strašnému. Kráľovnej to ľahostajné nebolo, ale preveľmi sa bála. Pred vládcu nesmel predstúpiť nikto, ak si ho on sám nedal vopred povolať. V prípade, že by bol príkaz porušený, hrozila smrť. Nechcela zomrieť, ale nemohla ani mlčať. Rozhodla sa teda, že usporiada trojdňový pôst, ktorý symbolizoval vrúcnu modlitbu. Ak niekto môže odvrátiť pohromu, potom je to iba Boh. Po uplynutí stanoveného času sa odhodlala a postavila sa pred manžela. Ten ju nielenže nepotrestal, ale sľúbil jej vyhovieť v čomkoľvek, čo by si jej srdce žiadalo. Áno, nakoniec mu povedala o všetkom, Haman bol popravený a jej ľud zachránený. Boh si vyvolil Ester, aby prostredníctvom jednej ženy pocítil víťazstvo celý národ. Keď nabudúce strach zakričí, nech mu odpovie odvaha. Nikto predsa vopred nevie, či to potom nebude príbeh hodný tradovania z generácie na generáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona