Ruský diplomat Gatilov: „Američania budú bojovať do posledného Ukrajinca."

NETKY.SK • 22 August 2022, 18:37 • 2 min
Ruský diplomat Gatilov: „Američania budú bojovať do posledného Ukrajinca."

MOSKVA - Moskva nevidí žiadnu možnosť diplomatického riešenia na ukončenie vojny na Ukrajine a očakáva dlhý konflikt, uviedol vysoký ruský diplomat.

slovakia

left justify in out

Gennadij Gatilov, stály predstaviteľ Ruska pri OSN v Ženeve, sa tak vyjadril pre Financial Times. Uviedol tiež, že OSN by mala zohrávať väčšiu úlohu pri pokusoch o ukončenie konfliktu a obvinil USA a ďalšie krajiny NATO z nátlaku na Ukrajinu, aby odstúpila od rokovaní. Medzi Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskyjom podľa neho nebudú žiadne priame rozhovory.

 

obrazok


„Nemáme žiadne kontakty so západnými delegáciami,“ povedal o svojej každodennej práci v Ženeve. Globálna diplomacia podľa Gatilova zažíva najhoršie časy, aké v rámci svojej dlhej, päťdesiatročnej karéry zažil. Bilaterálne rokovania o prímerí stroskotali po tom, čo sa v apríli objavili dôkazy o vojnových zločinoch spáchaných okupačnými ruskými jednotkami. Moskva tieto obvinenia odmietla.

 

Neschopnosť obnoviť mierové rozhovory v kombinácii s pokračujúcou západnou vojenskou podporou pre Ukrajinu znamená, že nie je možné predpovedať, ako dlho bude konflikt trvať. „A tak budú Kyjev a jeho západní podporovatelia] bojovať až do posledného Ukrajinca," povedal Gatilov. 

img

 

Gatilov, ktorý pôsobil ako námestník ministra zahraničných vecí pred vyslaním do Ženevy v roku 2018, tiež uviedol, že Moskva a Kyjev boli „veľmi blízko“ k dohode, ktorá mohla zastaviť konflikt. Malo sa tak stať na rokovaniach, ktoré v apríli zorganizovalo Turecko. OSN a Turecko sa snažili pôsobiť ako sprostredkovatelia medzi Kyjevom a Moskvou a nedávno sa im podarilo sprostredkovať dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny.

 

„Myslím si, že dohoda o vývoze obilia je jediným príkladom, kedy sa OSN zapojila do pokusov obnoviť mier," povedal pre Financial Times a dodal, že by sa OSN mala zápajať a snažiť viac. 

 

img

 

Gatilov v rozhovore tiež obvinil západné krajiny, že využívajú situáciu „ ako nástroj izolácie Ruska," a dodal: „Nestarajú sa o ukrajinský ľud, ukrajinských vojakov." Obrana Ukrajiny bola posilnená dodávkami zbraní v hodnote viac ako 30 miliárd dolárov, ktoré prisľúbili USA, Spojené kráľovstvo a ďalší spojenci NATO. Zelenskyj už skôr povedal, že považuje priame rozhovory s Putinom za jediný spôsob, ako rokovať o ukončení konfliktu, a to až po stiahnutí Ruska z celého ukrajinského územia. Najnovšie až potom, keď Ukrajinci získajú naspäť aj anektovaný Krym. 

 

Ukrajinu tiež obvinil z „jasnej provokácie“ v jadrovej elektrárni Záporoží, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajina obvinila Rusko z ostreľovania elektrárne, zatiaľ čo NATO uviedlo, že Rusko využíva jadrovú stanicu ako základňu, z ktorej môže podnikať útoky. „Ruské jednotky elektráreň len strážia. Prečo by sme mali ostreľovať niečo, kde sú naši ľudia?" uviedol Gatilov.

 

Prečítajte si aj: Europol nezákonne zhromažďoval údaje o obyvateľoch krajín EÚ!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies