Češi budú o prijatí eura rozhodovať v referende

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 14:19 • 2 min
Češi budú o prijatí eura rozhodovať v referende

PRAHA - Česká republika zatiaľ nemá konkrétny termín na prijatie spoločnej európskej meny, povedal premiér Petr Nečas vo štvrtok stálemu predsedovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuyovi, ktorý je na návšteve Prahy a stretol sa aj s prezidentom Milošom Zemanom.

slovakia

left justify in out

Premiér ubezpečil Van Rompuya, že ČR sa k prijatiu eura zaviazala a tento záväzok mieni splniť. Rovnako ako prezident Zeman by však tento krok podmienil vypísaním referenda. "Situácia a podmienky v eurozóne sa od postupu v prístupovej zmluve natoľko dramaticky zmenili, že o prijatí eura sa bude musieť rozhodnúť v referende," povedal Nečas a zdôraznil, že pre exportnú českú ekonomiku je v súčasnej dobe zotrvanie pri korune výhodnejšie.

"Pokiaľ ide o prijatie eura, nie je to nič nové, pán premiér pripomenul, že je to povinnosť. Musíte ale splniť všetky kritériá, čo sa nestalo, takže tento problém nie je problémom dnešného dňa," poznamenal Rompuy. "Až keď ich Česko splní, musí prijatie eura začleniť do svojho ústavného poriadku. A my sa do toho nebudeme miešať," ubezpečil predseda Európskej rady.

Nečas je tiež presvedčený, že Európu by oslabilo zjednocovanie hospodárskej politiky. "Som presvedčený, že budúcnosťou Európy je flexibilná architektúra, to znamená viacrýchlostná Európa."

Informuje český portál iDnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies