Ceny ropy zaznamenali ďalší rast, cena WTI prekonala 50 USD/barel

NETKY.SK • 9 Október 2015, 10:32 • 2 min
Ceny ropy zaznamenali ďalší rast, cena WTI prekonala 50 USD/barel

SINGAPUR - Ceny ropy v Ázii zaznamenali výrazný rast, pričom cena americkej ropy WTI sa dostala nad 50 USD za barel (159 litrov).

slovakia

left justify in out

Dôvodom rastu boli informácie, že ceny komodity by mohli v budúcich rokoch rásť a navyše, záznam z rokovania vedenia americkej centrálnej banky ukázal, že banka sa pravdepodobne nebude ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri sa zvýšila do 7.52 h SELČ o 80 centov na 50,23 USD (44,63 eura) za barel. Počas obchodovania sa cena WTI dostala až na 50,58 USD/barel, čo je najvyššia hodnota od 22. júla. Za celý týždeň smeruje k takmer 11-% rastu, čo by bol najvýraznejší týždenný rast pre túto ropu od augusta.

 

Cena Brentu vzrástla o 63 centov na 53,68 USD/barel. V priebehu obchodovania sa dostala až na 54 USD/barel. Analytici očakávajú, že za celý týždeň by cena ropy Brent mohla vzrásť takmer o 12 %. Ak by sa tak stalo, bol by to najvýraznejší týždenný rast ceny Brentu od začiatku roka 2009.

 

K zvýšeniu cien prispela najmä prognóza spoločnosti PIRA Energy Group, ktorá v minulom roku predpovedala pokles cien ropy. Teraz očakáva, že ceny komodity by do konca roka 2016 mohli vzrásť na 70 USD/barel a v roku 2017 na 75 USD/barel.

 

Okrem toho ceny ropy podporil aj záznam z ostatného rokovania Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý ukázal, že podľa banky by spomaľujúci sa rast svetovej ekonomiky mohol ovplyvniť ekonomické vyhliadky USA. To by mohlo znamenať, že k zvýšeniu úrokových sadzieb by mohlo dôjsť neskôr.

 

(1 EUR = 1,1254 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies