Ceny ropy vzrástli, americká WTI sa predáva okolo 45,70 USD za barel

NETKY.SK • 30 November 2016, 09:08 • 2 min
Ceny ropy vzrástli, americká WTI sa predáva okolo 45,70 USD za barel

SINGAPUR - Ceny ropy mierne vzrástli. Americká WTI sa obchoduje na úrovni okolo 45,70 USD (43,21 eura) za barel. Investori sa dnes sústredia na stretnutie ministrov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorí budú vo Viedni rokovať o obmedzení ťažby. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes o 7.51 SEČ predával po 45,73 USD (42,85 eura). To bolo o 50 centov alebo 1,11 % viac než v utorok (29.11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka stratil 1,85 USD a uzavrel na úrovni 45,23 USD za barel. Januárový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel o 40 % na 46,78 USD za barel.

 

OPEC sa snaží znížením ťažby podporiť ceny. Experti sú však ohľadom dohody o obmedzení produkcie mierne skeptickí. Predovšetkým Irán nie je po ukončení západných sankcií ochotný znižovať produkciu. Utorkové vyhlásenia irackého ministra ropného priemyslu Jabara al-Luaibiho však zvýšili optimizmus. Podľa neho by ministri mohli dospieť k dohode.

 

Rokovania o obmedzení produkcie v uplynulých mesiacoch komplikovalo ešte to, že kartel chcel, aby sa k dohode pripojili aj dôležité producentské štáty, ktoré nie sú súčasťou OPEC, ako napríklad Rusko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies