Ceny ropy vo štvrtok klesli, zlato posilnilo

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 08:51 • 2 min
Ceny ropy vo štvrtok klesli, zlato posilnilo

NEW YORK/LONDÝN - Ceny ropy vo štvrtok klesli. Negatívne ich ovplyvnil rast amerického dolára. Posilnenie americkej meny totiž oslabuje dopyt po komoditách denominovaných v dolároch pre držiteľov iných mien.

slovakia

left justify in out

Ceny tiež tlačili nadol vyjadrenia kuvajtského ministra ropného priemyslu Alího al-Omaira, ktorý uviedol, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nemá inú možnosť ako udržiavať svoj trhový podiel a neredukovať ťažbu. Opätovne tak potvrdil názor, že kartel na najbližšom zasadaní v júni svoju politiku nezmení. Britská ropa Brent oslabila o 1,48 USD na 54,43 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania klesla až o 2 USD. Ľahká americká ropa zlacnela o 70 centov na 43,96 USD za barel, pričom skôr sa jej cena znížila až o 1,90 USD.


Ceny zlata však vo štvrtok vzrástli, a to aj napriek posilneniu dolára. Americká mena, ktorá v stredu večer výrazne oslabila, vo štvrtok tieto straty vykompenzovala. Hoci americký Federálny rezervný systém (Fed) vynechal zo svojho stanoviska zmienku o tom, že bude "opatrný" pri zvyšovaní úrokových sadzieb, o ekonomickom oživení sa vyjadroval s obozretnosťou. Dolár tiež podporili údaje tamojšieho ministerstva práce, z ktorých vyplýva, že americký trh práce zostal stabilný aj napriek spomaleniu ekonomického rastu. Spotová cena zlata do 18:49 GMT posilnila o 0,2 % na 1 169,26 USD za uncu. Aprílové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi až o 17,70 USD na 1 169 USD za uncu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies