Ceny ropy mierne klesli

NETKY.SK • 23 Február 2018, 08:10 • 2 min
Ceny ropy mierne klesli

SINGAPUR - Ceny ropy zaznamenali v piatok mierny pokles, napriek výraznému zníženiu zásob v USA. Tento faktor totiž prekonalo zvýšenie vývozu ropy zo Spojených štátov. Napriek tomu si ceny ropy udržali vysokú hodnotu, pričom cena Brentu sa pohybuje nad 66 USD za barel (159 litrov).

slovakia

left justify in out

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli dosiahla do 7.11 h SEČ 62,75 USD (51,12 eura) za barel, čo predstavuje pokles o dva centy. Mierny pokles zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent. Dosiahla 66,33 USD/barel, čo v porovnaní so štvrtkovou uzávierkou (22.2.) znamená pokles o šesť centov.

 

V obidvoch prípadoch si tak udržali vysokú úroveň, ktorú dosiahli po raste v predchádzajúci obchodný deň. Cena WTI sa zvýšila o vyše dolár a cena Brentu takmer o dolár. Rast by mali zaznamenať aj za celý týždeň. Cena WTI smeruje k týždennému rastu zhruba o 1,7 % a cena Brentu o viac než 2 %.

 

V priebehu štvrtka sa ceny ropy najskôr výrazne zvýšili, keď trhy reagovali na informácie amerického ministerstva energetiky o výraznom poklese ropných zásob v USA za predchádzajúci týždeň. Podľa ministerstva sa zásoby ropy znížili v týždni do 16. februára o 1,6 milióna na 420,48 milióna barelov.

 

Následne ale ministerstvo uviedlo, že export ropy z USA vzrástol minulý týždeň nad 2 milióny barelov denne. Priblížil sa tak k rekordu, ktorý zaznamenal v októbri, keď vývoz predstavoval 2,1 milióna barelov denne. Tento vývoj pomohol zredukovať čistý dovoz pod 5 miliónov barelov denne, čo predstavuje najnižšiu hodnotu čistého dovozu od začatia zverejňovania príslušných údajov v roku 2001.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies