Cenu Karola Veľkého za rok 2015 udelili predsedovi europarlamentu

NETKY.SK • 14 December 2014, 08:12 • 2 min
Cenu Karola Veľkého za rok 2015 udelili predsedovi europarlamentu

AACHEN - Laureátom Ceny Karola Veľkého sa v roku 2015 stane predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Oznámilo to direktórium Spoločnosti pre udeľovanie Ceny Karola Veľkého, ktoré rozhoduje o jej nositeľoch.

slovakia

left justify in out

Rozhlasová stanica Deutsche Welle informovala, že porota Schulza ocenila ako zástupcu snáh o oživenie európskej demokracie. Označila ho aj za kľúčovú postavu pri šírení európskeho parlamentarizmu a legitimizácii demokracie.
      

Jedno z najprestížnejších európskych ocenení Schulz prevezme 14. mája 2015 v západonemeckom Aachene.
      

V reakcii na správu o udelení ceny Schulz podľa Deutsche Welle uviedol, že "cíti dojatie a veľkú vďaku". Cenu považuje za povzbudenie do ďalšej práce. "Verím, viac ako kedykoľvek doteraz, že potrebujeme Európu: ekonomicky, ekologicky, politicky, sociálne i kultúrne," dodal.
      

Jürgen Linden, hovorca direktória Spoločnosti pre udeľovanie Ceny Karola Veľkého, povedal, že "európska populácia v posledných rokoch stratila vieru v Európu". Schulz je podľa neho symbolom presvedčenia, že Európa musí z krízy vyjsť "bezpečnejšia, stabilnejšia a zorientovanejšia." Linden navyše poznamenal, že "Martin Schulz má veľmi blízko k ľuďom".
      

Medzinárodná cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Medzi jej držiteľov patrí okrem iných i bývalý československý a český prezident Václav Havel, francúzsky prezident François Mitterrand, nemecký kancelár Helmut Kohl, americký exprezident Bill Clinton či nemecká kancelárka Angela Merkelová.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies