Čentéš: ÚS je odblokovaný, môže rozhodovať o jeho sťažnostiach

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 16:14 • 2 min
Čentéš: ÚS je odblokovaný, môže rozhodovať o jeho sťažnostiach

BRATISLAVA - Ústavný súd už nie je zablokovaný v prípade rozhodovania o sťažnostiach Jozefa Čentéša, ktoré súvisia s jeho nevymenovaním za generálneho prokurátora. Vyplýva to z reakcie Čentéša na dnešný krok prezidenta Andreja Kisku, ktorý stiahol námietky zaujatosti voči ústavným sudcom ešte z čias svojho predchodcu Ivana Gašparoviča.

slovakia

left justify in out

"Vítam dnešné rozhodnutie pána prezidenta vziať späť námietky predpojatosti proti sudcom ústavného súdu v konaniach o mojich dvoch ústavných sťažnostiach. V súčasnosti už neexistuje žiadna prekážka, ktorá by bránila ústavnému súdu rozhodnúť v merite veci," napísal Čentéš v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol jeho advokát Peter Kubina.

 

Prezident Andrej Kiska dnes predsedníčke Ústavného súdu SR Ivette Macejkovej osobne odovzdal list, v ktorom ju informoval, že nemá žiadne námietky zaujatosti voči sudcom Ústavného súdu SR v konaniach a sťažnostiach Jozefa Čentéša. Nástupom do funkcie prezidenta sa Kiska stal osobou, ktorá reprezentuje účastníka týchto konaní, informoval poradca hlavy štátu Rado Baťo. “Ako účastník týchto konaní vyhlasujem, že nemám žiadne námietky zaujatosti voči sudcom Ústavného súdu Slovenskej republiky a ani sa nestotožňujem s námietkami zaujatosti vznesenými bývalým prezidentom SR,” uviedol Kiska. Prezident by zároveň privítal, aby Ústavný súd SR v oboch prípadoch bez zbytočného odkladu konal a rozhodol. 

 

Ústavný súd registruje dve ústavné sťažnosti Jozefa Čentéša. V prvej sťažnosti z novembra 2011 Čentéš namietal nečinnosť bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča v súvislosti s jeho nevymenovaním do funkcie generálneho prokurátora. Druhá Čentéšova sťažnosť z januára 2013 sa týka Gašparovičovho rozhodnutia o odmietnutí vymenovať Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. 

 

Sťažnosti Čentéša sprevádzala séria námietok, ktoré zablokovali rozhodovanie ústavného súdu. Pri prvej sťažnosti vzniesli Čentéš a prezident po jednej námietke predpojatosti. V druhej dali obidvaja po tri námietky predpojatosti. Výsledkom bolo, že z 13-členného pléna ústavného súdu ostala nenamietnutá iba sudkyňa Marianna Mochnáčová. Plénum ústavného súdu vyriešilo zablokovanie tak, že 3. júla 2013 prijalo dodatok k rozvrhu práce na obdobie od 1. marca 2013 do 28. februára 2014. Dodatok znamenal, že ak bude rozhodovanie zablokované pre námietky zaujatosti, sudcovské plénum vyberie nový senát, pričom na námietky sa už nebude prihliadať, ani keby samotní sudcovia o sebe povedali, že sú zaujatí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies