Finančnú pomoc pre Notre-Dame poskytnú aj Orava a Liptov

NETKY.SK • 19 Apríl 2019, 15:6 • 2 min
Finančnú pomoc pre Notre-Dame poskytnú aj Orava a Liptov

RUŽOMBEROK - Celé vstupné, ktoré cez veľkonočný víkend vyzbierajú vo Vlkolínci, pôjde na opravu parížskej katedrály Notre-Dame. O tomto veľkorysom čine rozhodla radnica v Ružomberku.

slovakia

left justify in out

Tento týždeň oslovilo mesto Ružomberok aj ďalšie pamiatky UNESCO na Slovensku. K výzve sa pripojil drevený artikulárny kostol v obci Leštiny a Kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne. Uviedol to hovorca mesta Ružomberok Viktor Mydlo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dnešné potulky ....♥️

Príspevok, ktorý zdieľa Lucia Reisova (@luciareisova),

 

Doplnil, že návštevníci Vlkolínca prispejú na obnovu parížskej katedrály uhradením vstupného v dňoch od Veľkého piatka do Veľkonočného pondelka (22. 4). "Notre-Dame aj Vlkolínec sú v zozname UNESCO spolu s ďalšími stovkami pamiatok. Myslíme si, že všetky pamiatky by sa mali zachovať sestersky a pomôcť." 

 

"Peňazí, ktorými chceme prispieť, možno nebude veľa, no v tomto prípade je dôležitejšia symbolika. Dnes pomoc potrebuje Notre-Dame, zajtra to môže byť ktokoľvek z nás," povedal hovorca mesta.

 

img

Zdroj: Instagram/vikielmyd

 

S výzvou zapojiť sa do iniciatívy ružomberská radnica oslovila aj iné UNESCO pamiatky na Slovensku. "Prakticky hneď sa nám ozvali z leštinského a tvrdošínskeho kostolíka. Myšlienka sa im veľmi páčila," priblížil Mydlo.

 

Turisti, ktorí navštívia Vlkolínec v sobotu (20. 4.) a v nedeľu (21. 4.) sa môžu od 11. hodiny zapojiť do zdobenia veľkonočných vajíčok v Dome UNESCO. Občianske združenie Vlkolínec v nedeľu ráno pozýva na tradičný Veľkonočný výstup na Sidorovo. O 8.15 h sa uskutoční svätá omša v Kostole Navštívenia Panny Márie vo Vlkolínci.

 

 

Parížska katedrála Notre-Dame, ktorá patrila medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, začala horieť v pondelok (15. 4.) večer. Plamene sa podarilo uhasiť až po deviatich hodinách. Oheň zničil strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona