V Rusku schválili novú vakcínu Sputnik M

NETKY.SK • 25 November 2021, 06:56 • 2 min
V Rusku schválili novú vakcínu Sputnik M

MOSKVA - Ruský rezort zdravotníctva uviedol, že rozhodnutie schváliť vakcínu prijal po tom, ako očkovacia látka prešla všetkými nevyhnutnými testami, počas ktorých preukázala vysokú účinnosť a bezpečnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ruské ministerstvo zdravotníctva v stredu schválilo vakcínu proti koronavírusu s názvom Sputnik M pre dospievajúcu mládež vo veku 12 až 17 rokov, informovala agentúra Interfax. Ministerstvo prijalo rozhodnutie aj na základe pozitívneho hodnotenia od odborníkov.

 

img

 

Vakcína Sputnik M je založená na rovnakom princípe ako ruská vakcína Sputnik V. Tiež ju podávajú v 2 dávkach, pričom interval medzi 1. a 2. dávkou je takisto 21 dní, vysvetľuje Interfax. Očkovanie dospievajúcich ľudí tejto vekovej kategórie proti koronavírusu bude možné vykonať iba so súhlasom rodičov alebo iných zákonných zástupcov očkovanej osoby. Podľa ruskej vicepremiérky Taťjany Golikovovovej by vakcína mohla byť dostupná pre verejnosť už koncom decembra.

 

Prečítajte si tiež: Vládna rada schválila povinné očkovanie v ČR

 

Vakcínu Sputnik V vyvinuli v moskovskom Gamalejovom výskumnom centre. Riaditeľ tohto centra Alexandr Gincburg tento týždeň uviedol, že klinické testy preukázali, že očkovacia látka Sputnik M dokáže u detí vyvolať oveľa vyššiu imunitnú reakciu ako vakcína Sputnik V u dospelých osôb. Ako vedľajší účinok očkovacej látky Sputnik M zaznamenali iba miernu zvýšenú teplotu, a to maximálne na hodnotu 37,4 stupňov Celzia.

 

img

 

Vakcíny Sputnik doteraz povolili v 71 krajinách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) ich zatiaľ neschválili. Európska lieková agentúra (EMA) začala s preverovaním vakcíny v marci 2021. 

 

Možno vás zaujme: V Holandsku zatvorili tretinu operačných sál. Pacientov s COVID-19 vozia do Nemecka

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona