Juraj Šeliga: Páni Petrovia, Slovensko čaká na vaše odpovede!

NETKY.SK • 13 August 2021, 11:00 • 2 min
Juraj Šeliga: Páni Petrovia, Slovensko čaká na vaše odpovede!

Peter Kažimír má vážne problémy. Doteraz nebol príliš spájaný s kauzami z obdobia vlád Smeru. Teraz však čelí tlaku, aby odstúpil.

slovakia

left justify in out

Bývalí šéfovia Finančnej správy František Imrecze, Lenka Wittenbergerová či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc okrem toho, že sa nachádzajú v centre vyšetrovaných korupčných schém, sú bývalí blízki spolupracovníci a nominanti Petra Kažimíra.

 

img

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik sa odmietol vyjadriť, súd pokračuje zajtra

 

Práve preto rastie tlak na Kažimíra. Politici skonštatovali, že guvernér NBS sa už nemôže tváriť, že sa ho to netýka. „Nesie plnú zodpovednosť za svojich nominantov –tých, čo sa priznali a aj tých, ktorí sú obvinení. To nám chce pán Kažimír nahovoriť, že o tom nevedel? Nehovoriac o podozreniach, že aj on mal byť zapojený v úplatkoch. Peter Kažimír by mal buď vysvetliť podozrenia, alebo odstúpiť,“ povedal pre Nový Čas Juraj Šeliga. S poslancom OĽaNO Petrom Kremským už niekoľko dní apelujú na Kažimíra, aby vyvodil zodpovednosť a odstúpil.

 

img

 

"Ak niekedy išlo o “útok”, tak to bolo za jeho ministrovania a “pod jeho očami”, keď prebiehal korupčný “útok” na štátnu kasu. Všetci, ktorí sa priznali alebo sú obvinení, boli podriadení a pod politickým patronátom Petra Kažimíra," napísal na sociánej sieti Šeliga.

 

Súvisiaci článok: Guvernér Národnej banky Slovenska dostal od Juraja Šeligu poriadnu nakladačku!

 

"Pán Kažimír, ste najlepšie platený slovenský úradník, platený lepšie ako prezidentka republiky, nájdite si hodinu na tlačovú konferenciu, kde nám vysvetlíte, ako to bolo s tými úplatkami za Vášho ministrovania? Ak nechcete stráviť “hodinu” vysvetľovaním pred kamerami, tak potom, prosím, strávte hodinu balením kancelárie. Slovensko nepotrebuje guvernéra NBS, ktorý je podozrivý z krytia korupcie. Inak, nevideli ste niekto Petra Pellegriniho? Kolegovia z Hlasu radi vyzývajú iných na odstúpenie, ale keď ide o nich, zrazu mlčia?"

 

 

Post guvernéra NBS by mal podľa hnutia OĽaNO zastávať človek s vysokými morálnymi aj odbornými kvalitami, no Kažimírovo zotrvanie v tejto funkcii je podľa OĽaNO už neudržateľné.

 

 

Robert Fico sa zastal Kažimíra už v utorok. Pripomenul, že práve guvernér a Peter Pellegrini boli tými, ktorí ho zradili a opustili Smer. „Všetky otázky, týkajúce sa guvernéra NBS Petra Kažimíra, patria Petrovi Pellegrinimu, lebo títo dvaja páni boli hlavní zosnovatelia zrady v Smere,“ napísal Fico na sociálnej sieti. Dodal však, že Smer považuje všetky obvinenia voči Kažimírovi za vymyslené. Cieľom má byť podľa Fica uvoľniť post šéfa NBS a dosadiť tam Ivana Mikloša, ktorý sa bez hanby do tejto funkcie tlačí ako slon do drogérie.

 

„Poslanci vládnej koalície potrebujú zúfalo odvrátiť pozornosť od svojej absolútnej neschopnosti riadiť štát, a tak hľadajú absurdné témy na vlastné zviditeľnenie. Guvernérovi NBS nesiahajú kompetentnosťou ani po päty, navyše parlament voči jeho osobe nemá personálnu právomoc,“ uviedla strana v stanovisku. „Odporúčame pánom poslancom, aby sa zaoberali skutočnými problémami Slovenska, v riešení ktorých zúfalo zlyhávajú,“ dodáva Hlas.

 

Samotný Kažimír sa zatiaľ odstúpiť nechystá. Informoval Denník N. „Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov,“ uviedol. Odvolať by ho mohla len prezidentka, aj to až vtedy, ak by bol právoplatne odsúdený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies