Celotelové skenery na letiskách sa zatiaľ nebudú používať

NETKY.SK • 31 August 2011, 18:04 • 2 min
Celotelové skenery na letiskách sa zatiaľ nebudú používať

Celotelové skenery na letiskách sa zatiaľ nebudú používať

slovakia

left justify in out

img

Celotelové skenery testované na letisku v Hamburgu sa v Nemecku zatiaľ nebudú používať. Vzhľadom na vysokú chybovosť je na ich široké využitie aj ďalšiu testovaciu fázu priskoro, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované bezpečnostné zdroje v Berlíne.
      Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich v tejto súvislosti rozhodol, že softvér sa musí zlepšiť. Časový rámec však nebol stanovený.
      Chybovosť skenerov používaných v Hamburgu bola  podľa bezpečnostných zdrojov 54 percent. Poplach spúšťali napríklad záhyby na oblečení či silné potenie v podpazuší. Takýchto cestujúcich boli treba potom skontrolovať znova ručne, čo spomalilo vybavovanie - práve to malo nasadenie skenerov zrýchliť.
      Skenery sa na letisku v Hamburg testovali od 27. septembra 2010 do 31. júla tohto roku. Prešlo nimi okolo 809.000 cestujúcich. Testy boli pôvodne naplánované na sedem mesiacov, potom ich predĺžili o tri mesiace.
      Chybovosť bola veľmi vysoká najmä na začiatku, postupne sa znižovala. U 31 percent cestujúcich sa nespustil žiadny alarm, u 69 percent boli potrebné dodatočné kontroly a v 54 percentách prípadov bol alarm falošný.
      K nasadeniu skenerov v Nemecku sa prikročilo po zmarenom bombovom útoku Nigérijčana na americké osobné lietadlo koncom roku 2009. Muž schoval výbušninu v spodnom bielizni. Vtedajší minister vnútra Thomas de Maiziére  rozhodol testovať celotelové skenery, aké sú už v prevádzke v Spojených štátoch.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies