Blaha a Chmelár už nebudú učiť na policajnej akadémii. Prečo im nepredĺžili zmluvy?

NETKY.SK • 19 Január 2021, 08:49 • 2 min
Blaha a Chmelár už nebudú učiť na policajnej akadémii. Prečo im nepredĺžili zmluvy?

Akadémia Policajného zboru v Bratislave nepredĺžila pracovné zmluvy Ľubošovi Blahovi a Eduardovi Chmelárovi.

slovakia

left justify in out

Akadémia Policajného zboru v Bratislave nepredĺžila pracovné zmluvy pedagógom poslancovi Ľubošovi Blahovi  a analytikovi a bývalému prezidentskému kandidátovi Eduardovi Chmelárovi. Obaja o tom informovali na sociálnej sieti.

 

Chmelár na akadémii prednášal dejiny štátu a práva a medzinárodnú bezpečnosť, cíti sa ako "intelektuál", na ktorého vraj zaútočili a nepriamo tak prirovnáva celú situáciu k "diktatúre" a k "prepusteniu profesora Miroslava Kusého, počas normalizácie". Skonštatoval, že keby bolo k tomu ešte doplnené obvinenie, že ohrozuje výchovu mládeže a kazí morálku kolektívu, bolo by to kompletne okopírované zdôvodnenie prepustenia profesora Kusého z Univerzity Komenského.

 

„Každá diktatúra sa začína útokom na intelektuálov," vyjadruje Chmelár. 

 

Podľa jeho slov, hovorca vnútra Peter Lazarov sa bránil tým, že na Akadémii mal Chmelár zmluvu na dobu určitú tak ako každý iný vysokoškolský pedagóg a že táto zmluva mu „po niekoľkých rokoch prirodzene skončila“. Zároveň vraj pre denník Štandard označil informácie, že  bol prepustený na príkaz ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý je nominantom OĽaNO, za „útoky založené na klamstvách, subjektívnej a navyše selektívnej realite, ktorá má jediný cieľ, vlastný prospech malizácie..

 

„Konzervatívny denník Štandard v súvislosti s mojím prepustením upozornil, že patrím k ostrým kritikom Matovičovej vlády. Využívam príležitosť, aby som sa opätovne spýtal tých anonymných „hrdinov“, ktorí na mňa neustále pokrikujú, aby som niečo robil – čo robia oni. Ja ako aktívny občan, ktorý kritizuje všetky vlády za ich nedemokratické postupy a korupčné praktiky, dlhodobo nastavujem vlastnú kožu. Žiadna vláda však neohrozovala akademické slobody tak ako Matovičova, " dodáva Chmelár. Sám sa nazval kritikom vlády, čo patrične dokazuje svojimi názormi.

 

CHMELÁROVA KRITIKA PREZIDENTKY 

 

Po prezretí jeho steny na sociálnej sieti má každý možnosť osobne si prečítať kritické slová voči prezientke Zuzane Čaputovej.

 

„Na to, aby sa prezidentka Čaputová prihovorila za väzňa svedomia Juliana Assangea, jej nestačili ani dva roky. Na to, aby sa jasne postavila na stranu občanov šikanovaných nevyspytateľným premiérom a odsúdila vládne ohýbanie ústavy, jej nestačilo ani niekoľko týždňov. Na to, aby sa zastala ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, jej stačilo niekoľko hodín. Nič tak nevystihuje politiku Prezidentského paláca ako práve toto," vyjadril sa verejne na sociálnej sieti pán Chmelár. Okrem iného saTAM nachádza aj množstvo kritiky na súčasnú vládu. 

 

Podľa neho, oficiálne zdôvodnenie tohto kroku akadémie hovorí, že treba šetriť kvôli pandémii. On však túto situáciu spája s faktom, že sa kriticky stavia voči súčasnej vláde.

„Z právneho hľadiska je vysoká škola aj v tomto prípade krytá. Veď mi iba ‚prirodzene skončila' zmluva na dobú určitú. Má to len niekoľko háčikov. Zmluvy na dobu určitú majú všetci vysokoškolskí pedagógovia. Prirodzené je tieto zmluvy predlžovať, nie ukončiť bez udania dôvodu,” zdôraznil. Taktiež uviedol, že pripravuje vedeckú monografiu, ktorá by mala vyjsť budúci mesiac. „V uplynulých dňoch so mnou Akadémia Policajného zboru podpísala zmluvu, hotové sú zaplatené posudky, jazyková korektúra i grafika obálky. Povedzte mi, ktorá vysoká škola by zainvestovala do pedagóga, ktorého chce prepustiť,” dodáva.

 

 

img

Blaha, ktorý na škole pôsobil ako externý pedagóg v tejto súvislosti napísal, že akadémia je v rukách ministerstva vnútra a tento rezort je v rukách hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a situáciu podobne ako Chmelár, pripodobňuje k totalite.

Kritické myslenie je základom všetkého - ak preň nebude vytvorený priestor, nepohneme sa ani o milimeter ďalej z tejto matovičovskej totality. A Slovensko bude pomaly umierať... Nebojte - náš čas príde. Akadémia Policajného zboru, bolo mi cťou," prehlasuje verejne.

 

Poslanec spomenul i to, že Chmelár na neho v minulosti veľmi často politicky útočil až nevyberavým spôsobom a v mnohom sa nezhodli, ale nikdy ho vraj neprestal rešpektovať ako jedného z najväčších odborníkov v oblasti spoločenských vied na Slovensku. Súčasne sa vyjadril o sebe i "kolegovi" ako o "kvalitných učiteľoch a vedcoch" a ich prepustenie nazval "výsmechom voči vysokému školstvu".

 

„ Ak sa nejaká vysoká škola zbavuje takýchto kvalitných učiteľov a vedcov, tak je to väčší výsmech vysokému školstvu než Matovičova či Tódovej diplomovka," napísal Blaha a opäť si nedal pred ústa "servítku".

 

„Chmelár a Blaha patria medzi najväčších kritikov OĽaNO a oboch stihne navlas rovnaký osud - nepredĺžia im zmluvy,” napísal s tým, že vláda si vymyslela desaťpercentný paušál, ktorý musí naplniť každé ministerstvo a každá štátna inštitúcia. „Presne toľkoto ľudí musia vyhodiť. Ako prví idú pochopiteľne kritici vlády a nepohodlní úradníci,” vyhlásil. Zároveň doplnil, že z Akadémie Policajného zboru neodchádza so zlým pocitom. „Mali sme s pani rektorkou, profesorkou Kurilovskou politické nezhody, ale veci sme si urovnali a myslím, že dnes máme korektný vzťah. Nie je to o nej. Neberiem to osobne,” dodáva.

 

img

 

Nech je dôvod prepustenia oboch "pedagógov" aký chce, majú nad čím premýšľať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies