Ľadový muž Ötzi bol vraj tmavší a plešatý

NETKY.SK • 17 August 2023, 09:20 • 2 min
Ľadový muž Ötzi bol vraj tmavší a plešatý

Berlín- Doterajšia podoba známej múmie dostáva podľa najnovšej štúdie nové kontúry

slovakia

left justify in out

Tajomné príbehy, to je presne to, čo ľudí oddávna zaujíma. Človek odjakživa túži po poznaní a rozuzľovaní záhad. Pred rokmi verejnosť zaujal príbeh o ľadovom mužovi, nájdeného v Alpách. Tento ľadový muž žil v dobe medenej. Pôvodne sa o tejto múmii tvrdilo a nákresy vedcov to dokazovali, že mal svetlú pokožku, počas svojho života aj husté vlasy a dlhú bradu. Dnes je všetko inak. 

 

Ľadový muž Ötzi, ktorého múmia bola v roku 1991 objavená v ľadovci v juhotirolských Alpách, mal tmavšiu pokožku, ako sa pôvodne predpokladalo. V čase smrti bol tiež pravdepodobne plešatý alebo sa mu plešina zväčšovala. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v stredu v časopise Cell Genomics zverejnila nemecká Spoločnosť Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Vedci skúmali DNA zachovanú v Ötziho ľavej bedrovej kosti. Z nej zistili, že jeho predkovia pochádzali z Anatólie na území dnešného Turecka.

Mimoriadne zachovanú prirodzenú múmiu objavili v roku 1991 nemeckí turisti v topiacom sa ľadovci Ötztalských Álp v blízkosti taliansko-rakúskej hranice. Telo sa vďaka ľadu v nadmorskej výške 3210 metrov zachovalo viac ako 5000 rokov po jeho smrti. Počiatočná genetická analýza naznačila, že jeho predkovia boli z pastierskych národov vo východnej Európe. Najnovšie zistenia vedcov zo Spoločnosti Maxa Plancka toto zistenie nepodporujú. S veľkou pravdepodobnosťou bola pôvodná vzorka kontaminovaná modernou DNA, čo viedlo k chybnému zisteniu. Konkrétnejší pohľad do Ötziho minulosti umožnili pokročilé technológie a rozvoj genetiky.

"Medzi stovkami raných Európanov, ktorí žili v rovnakom čase ako Ötzi, a ktorých genómy máme k dispozícii, má Ötziho genóm viac spoločných znakov s ranými farmármi v Anatólii, ako s ľuďmi vtedajšej Európy," uviedli vedci. Spoluautor štúdie Johannes Krause povedal, že jeho tím bol "veľmi prekvapený, keď v najnovšej analýze genómu ľadového muža nenašiel žiadne stopy po pastieroch z východnej Európy". Z pohľadu genetiky sa zdá, že Ötziho "predkovia prišli priamo z Anatólie", dodal Johannes Krause . Vedci sa domnievajú, že pravdepodobne pochádzal z relatívne izolovanej populácie, ktorá mala minimálny kontakt s inými európskymi skupinami.

Nepresné sú tiež doterajšie vizualizácie. Experti si pôvodne mysleli, že Ötziho pokožka stmavla v ľade, no podľa najnovších zistení to mohla byť jeho pôvodná farba, uviedol tím vedcov. Ötziho gény tiež vykazujú "predispozíciu k plešatosti". V dospelosti tak už pravdepodobne väčšinu vlasov nemal a ani ich nemohol mať také dlhé a husté, ako sa predpokladalo. "Ide o pomerne jasný výsledok, ktorý by tiež mohol vysvetľovať, prečo sa na múmii nenašli takmer žiadne vlasy," povedal spoluautor štúdie antropológ Albert Zink.

Ötziho zobrazenia by sa preto mali aktualizovať. "Nie je to naliehavé, pretože ide vždy len o výklad. Ale jeho pokožka a vlasy boli tmavšie," dodal. Geneticky mal tiež dispozíciu na cukrovku a obezitu. Vedci v predchádzajúcich štúdiách zistili, že Ötzi zomrel na úteku na následky poranenia šípom približne vo veku 45 rokov. Meral 160 centimetrov a vážil 50 kíl. O spôsobe jeho života napovedá oblečenie a obuv, niekoľko nástrojov a zbraní, ktoré mal pri sebe a posledné jedlo v žalúdku. Vedci tiež vďaka múmii získali poznatky o vtedajšom podnebí a trase jeho poslednej cesty, než ho zavraždili vo vysokej nadmorskej výške. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies