ČEB odmietla financovať hnedouhoľnú elektráreň v Čiernej Hore, lebo je riziková

NETKY.SK • 27 Október 2016, 13:59 • 2 min
ČEB odmietla financovať hnedouhoľnú elektráreň v Čiernej Hore, lebo je riziková

PRAHA - Mal to byť referenčný projekt Škody Praha so skupinou ČEZ, s ktorým sa chcela firma vrátiť na svetové trhy. Výstavba hnedouhoľnej elektrárne Pljevlja v Čiernej Hore však dostala tvrdú ranu. Česká exportná banka (ČEB) odmietla projekt za 9 miliárd korún (333,07 milióna eur) financovať. Bol príliš rizikový, konštatujú na svojej internetovej stránke české Hospodářské noviny (HN).

slovakia

left justify in out

ČEB poslala list, v ktorom zúčastnené strany informovala o odmietnutí financovania, koncom minulého týždňa. Ďalšie podrobnosti ale nezverejnila. "Vzhľadom na aktuálnosť obchodného prípadu Plevlja ho nebudeme v tejto chvíli komentovať," povedal hovorca ČEB Petr Križan.

 

Škoda Praha sa ale vraj nevzdáva a pokúsi sa nájsť ďalšie možnosti financovania. "Variant s ČEB a EGAP (úverová poisťovňa) sme preferovali, lebo by umožnil zapojenie českých a slovenských spoločností. Projekt však ďalej pokračuje, investor, čiernohorská spoločnosť Elektropriveda, nutne a zodpovedne skúma alternatívne formy financovania. Preferuje úver kupujúceho a je pripravená zafinancovať významnú časť z vlastných zdrojov," povedala hovorkyňa spoločnosti Barbora Půlpánová.

 

Škoda Praha pritom chcela získať financovanie do konca tohto roka a ešte pred mesiacom tvrdila, že je všetko na dobrej ceste. Príliš času ale nemala - podľa nových pravidiel Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) od 1. januára 2017 už totiž štáty nebudú môcť špinavé uhoľné elektrárne podporovať. Lacné štátne exportné financovanie je pritom dôležitou súčasťou projektu. Bez neho nemôžu európske firmy často konkurovať napríklad čínskym, ktoré dostávajú lacné štátne peniaze takmer automaticky.

 

Aj preto sa čakalo, že Škoda Praha všetko stihne. Podľa informácií HN však neboli hotové základné dokumenty a posudky, napríklad o sociálnych či environmentálnych vplyvoch výstavby. A tak do konca októbra nebolo hotové nielen financovanie, ale ani oficiálna žiadosť o poistenie úveru. Okrem nepripravenosti projektu ale zohrala veľkú úlohu aj jeho veľká rizikovosť. Jednou z podmienok financovania mali byť aj štátne záruky za úver. Tie ale Čierna Hora nakoniec v dôsledku nadmernej zadlženosti nemohla poskytnúť.

 

ČEB aj jej sesterská poisťovňa EGAP, ktorá mala elektráreň poisťovať, pritom majú s podobnými projektmi veľmi zlé skúsenosti. Len pre skrachovaný projekt firmy PSG na výstavbu elektrárne Poljarnaja za polárnym kruhom museli ČEB s EGAP odpísať 5,9 miliardy Kč.

 

Proti stavbe elektrárne dlhodobo vystupovali aj ekologické organizácie. "Odmietnutie projektu zo strany Českej exportnej banky a EGAP je veľmi rozumným rozhodnutím. Okrem negatívneho vplyvu na miestnych obyvateľov a na klímu, obsahuje príliš veľa ďalších rizík. Len veľmi ťažko sa dá predpokladať, že by sa iná finančná inštitúcia rozhodla pre investíciu do projektu, ktorý predstavuje riziko z hľadiska životného prostredia aj ekonomiky. Pre čiernohorskú vládu to znamená hľadať iné možnosti pre energetiku najmä v úsporách a obnoviteľných zdrojoch," komentuje rozhodnutie Pippa Gallop z organizácie Bankwatch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies