Ceausescov luxusný nábytok je na predaj

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 09:33 • 2 min
Ceausescov luxusný nábytok je na predaj

BUKUREŠŤ - Luxusný nábytok bývalého rumunského komunistického diktátora Nicolae Ceausesca je na predaj. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pred 25 rokmi politbyro komunistickej strany objednalo na zákazku súpravu zložito vyrezávaného nábytku z ružového, orechového a čerešňového dreva - stenu a písací stôl so stoličkou. Bol to narodeninový dar pre rumunského vodcu Ceausesca.

 

Ceausescu však dar nikdy nedostal. Popravili ho v decembri 1989 počas protikomunistickej revolúcie, mesiac pred jeho 72. narodeninami. Politbyro ako najvyšší orgán komunistickej strany bolo rozpustené a za nábytok nikto nikdy nezaplatil.

 

Spoločnosť IMAR zo západného Rumunska, ktorá vyrába nábytok od roku 1890 a kedysi ho vyrábala aj pre rumunských kráľov, teraz predáva drevené kusy vážiace celkovo tri tony. Ich výroba trvala osem mesiacov. Úvodná cena je 50.000 eur - tretina skutočnej ceny - a spoločnosť už vedie rokovania s prípadnými záujemcami. Generálny riaditeľ IMAR-u Marian Gusatu dnes uviedol, že spoločnosť je insolventná a utlmuje svoju výrobu.

 

Gusatu dodal, že v minulosti sa v spoločnosti zaujímal o tento nábytok anglický spevák Elton John a bohatí ľudia z arabských krajín i Ruska, ale až doteraz kusy nábytku nepredali - pokladali ich totiž za národné dedičstvo.

 

"Nábytok bol určený do jeho kancelárie v Snemovni ľudu," uviedol generálny riaditeľ nábytkárskej firmy a na mysli mal obrovský palác, ktorý dal Ceausescu postaviť v rumunskej metropole Bukurešť. Palác bol druhou najväčšou vládnou budovou na svete po americkom Pentagóne, čiže ministerstve obrany.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies