Časť nepálskych detí sa dnes mohla vrátiť do škôl, aj keď len provizórnych

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 15:34 • 2 min
Časť nepálskych detí sa dnes mohla vrátiť do škôl, aj keď len provizórnych

KÁTHMANDU - Tisíce detí sa dnes v Nepále opäť vrátili do škôl, a to aj napriek dotrasom opakujúcim sa po silných zemetraseniach, ktoré krajinu postihli 25. apríla a 12. mája a vyžiadali si viac ako 8600 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Pri zemetraseniach boli zničené desaťtisíce budov, vrátane škôl a vzdelávacích zariadení. Vláda dala vybudovať 137 dočasných priestorov - stanov alebo bambusových prístreškov, v ktorých sa môže učiť asi 14.000 detí.

 

Potrebných je ešte najmenej 4500 provizórnych vzdelávacích centier. Detský fond OSN (UNICEF) odhadol, že si to vyžiada náklady vo výške 24,1 milióna dolárov. Okrem toho treba zaškoliť aj viac ako 19.000 učiteľov a dobrovoľníkov, aby deťom mohli poskytnúť aj psychologickú podporu a pomoc.

Podľa agentúry AP rodičia majú strach posielať deti do školy, ale učitelia ich ubezpečili, že priestory sú bezpečné a deťom nič nehrozí. "Keď už nič iné, aspoň sa stretne s kamarátmi a príde na iné myšlienky," uviedla jedna z matiek, ktorej malý syn žije od zemetrasení nemôže zbaviť strachu.

Učitelia v školách deti vyzývajú, aby sa podelili o svoje negatívne emócie. Väčšina škôl ani neobnovila obvyklé vyučovanie, učitelia sa viac venujú diskusii s traumatizovanými deťmi. Vyučovanie podľa rozvrhu sa začne asi až o dva týždne, informovala agentúra Reuters.

 

Pôvodne sa vyučovanie na školách v Nepále malo obnoviť 17. mája, ale tieto plány boli zrušené po silnom zemetrasení z 12. mája, ktoré malo magnitúdo 7,4. Nepálske úrady považujú obnovenie vyučovania na školách za jednu z priorít a vyjadrujú nádej, že v dohľadnom čase sa začne prevádzka vo všetkých školách.

 

Na čo najrýchlejšie obnovenie vyučovania v Nepále vyzval aj UNICEF, ktorý upozornil, že "čím dlhšie deti zostanú doma, tým ťažšie sa im bude vracať do školy".

 

"Vzdelávanie nepočká. Musí byť integrálnou súčasťou všeobecného úsilia o obnovu krajiny a jej infraštruktúry," vyhlásil predstaviteľ UNICEF v Nepále Tomoo Hozumi. Pripomenul, že Nepál zaznamenal od 90. rokov obrovský pokrok, keď základnú školu navštevuje viac ako 95 percent školopovinných detí. Začiatkom 90. rokov 20. storočia to bolo len 64 percent detí.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies