Časť bratislavských poslancov naďalej presadzuje reguláciu hazardu, chce rokovanie

NETKY.SK • 20 Február 2017, 14:10 • 2 min
Časť bratislavských poslancov naďalej presadzuje reguláciu hazardu, chce rokovanie

BRATISLAVA – Sedemnásti bratislavskí mestskí poslanci, ktorí nesúhlasia s absolútnym zákazom hazardu na území hlavného mesta, chcú aj naďalej presadzovať jeho prísnu reguláciu.

slovakia

left justify in out

Odôvodňujú to tým, že plošná prohibícia hazardu by preukázateľne priniesla mnoho neželaných dôsledkov, ako rozmach nelegálnych herní spojený s ďalšou kriminalitou. V tejto súvislosti zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva, aby sa téma opätovne otvorila a aby sa schválilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o regulácii hazardu.

 

Zároveň však dávajú verejný prísľub, že ak sa regulácia ukáže ako neúčinná, sú ochotní o plošnom zákaze hlasovať na budúci rok. "Chceme, aby zo sídlisk a z obytných štvrtí zmizli herne, ktoré ľuďom vadia a prekážajú. Zároveň si uvedomujeme, že hazard nezmizne jednoduchým zákazom, ako sa snažia presviedčať niektorí aktivisti a politici," uvádza sa v tlačovom vyhlásení poslancov, ktoré má TASR k dispozícii. Poukazujú pritom na fungovanie regulácie v mestách ako Viedeň či Budapešť, kde zostali zachované kasína napr. v hoteloch.

 

Sú preto pripravení ďalej rokovať o téme hazardu v hlavnom meste a otvorení sú aj novým podnetom. Naďalej však zastávajú názor, že sú to práve oni, ktorí bojujú za "správne a funkčné riešenie" pre mesto a že celú petíciu Bratislavčanov potopil primátor mesta Ivo Nesrovnal. A to tým, že poslancom znemožnil hlasovanie o regulácii hazardu na území hlavného mesta a postavil ich pred rozhodnutie - plošný zákaz alebo nič. Sú totiž presvedčení, že "správnym postupom je najprv prijať reguláciu a k najstriktnejším, nezmeniteľným zákazom, ktoré vyvolávajú pre mesto mnohé riziká, pristúpiť až úplne nakoniec, keď sa ostatné riešenia neosvedčia."

 

Primátor sa v tomto smere obhajuje tým, že všetko bolo v súlade s rokovacím poriadok a na predloženie VZN o absolútnom zákaze ho zaväzovala petícia a tiež uznesenie mestského zastupiteľstva z januára tohto roka. "26. januára ma tí istí poslanci zaviazali, aby som predložil návrh uznesenia, ktorý obsahuje zákaz. Keby chceli, mohli. Neurobili to, hlasovali proti a teraz hľadajú vinníkov a vyhovárajú sa. Je to hanebné," konštatuje primátor na margo vyjadrení, podľa ktorých im nebolo umožnené hlasovanie o regulácii. Poslanci sú tiež údajne pripravení rokovať aj o ďalších podmienkach.

 

Mesto navrhovalo absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Herne nechcelo ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Návrh všeobecne záväzného nariadenia vychádzal z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí a ktorú podpísalo všetkých 45 poslancov. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98.118 podpisov.

 

Zákaz však mestským zastupiteľstvom neprešiel, keď zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. To znamená, že herne sa tak môžu nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies