Ako sa na dovolenke neuštvať? – 12 vecí, ktorým sa treba vyhnúť, aby ste si naozaj oddýchli

NETKY.SK • 31 Júl 2023, 11:00 • 2 min
Ako sa na dovolenke neuštvať? – 12 vecí, ktorým sa treba vyhnúť, aby ste si naozaj oddýchli

Niekedy sa na ňu tešíme celý rok. Starostlivo plánujeme každý detail, snívame a rozprávame o nej, odstrihávame si dni, ktoré ešte chýbajú do vytúženej dovolenky. A napokon sa z nej vrátime zbití, zničení, rozhádaní a na smrť unavení...

slovakia

left justify in out

Aj vám sa už prihodil syndróm prepálenej dovolenky? Tak veľmi ste potrebovali oddych a reset, nevedeli ste sa dočkať, kedy sa pobalíte a zabuchnete dvere za svojím bytom... No napokon ste si plnú hlavu starostí vzali so sebou aj do exotických diaľok. Nepodarilo sa vám vypnúť fyzicky ani psychicky a vrátili ste sa domov znechutení a uštvaní ako psy, so sľubom na perách: Dovolenka? Už nikdy viac!

Nezúfajte a nezriekajte sa sna o báječnej dovolenke, na ktorej si oddýchnete, osviežite svoju myseľ, telo a donesiete si z nej kufor plný skvelých zážitkov. Aj taká existuje! No aj na takú činnosť ako „správne dovolenkovať“ treba mať určité zručnosti, držať sa pár osvedčených zásad a vyhnúť sa veciam, ktoré sú zaručené „kaziče“ každej dovolenky.

Čo teda na dovolenke a pri jej plánovaní určite nerobiť?

1. Určite nechoďte na dovolenku s niekým, s kým si nesadnete. Ísť niekam len preto, že vám bolo ponúknuté miesto v aute, bez ohľadu na to, kto vás bude sprevádzať, je jedno z najhlúpejších dovolenkových rozhodnutí. Ani tá najkrajšia destinácia nebude dostatočne krásna, ak tam budete s ľuďmi, s ktorými si nerozumiete, idete si na nervy, nedôverujete si, máte celkom iné záujmy a predstavu o oddychu. Dobrá spoločnosť je často ešte dôležitejšia ako miesto dovolenky, pretože na nej má ísť predovšetkým o pohodu a dobrú náladu.

2. Druhá dobrá rada, ktorá sa takisto týka fázy plánovania dovolenky – nechoďte na dovolenku len preto, že chodia všetci! Neberte ju ako niečo, čo si musíte splniť, odfajknúť ako položku v zozname potrebných a očakávaných vecí. Nechoďte na dovolenku kvôli fotkám na sociálnych sieťach, ktorými sa budete chváliť susedom. Nechoďte ani preto, že by vám bolo blbé povedať, že ste nikde neboli. No a čo? Dobrá dovolenka, ktorú si naozaj vychutnáte je len taká, na ktorú ste ísť chceli a potrebovali kvôli vášmu telu, duši, mysli, oddychu, a nikdy nie kvôli spoločenskej prestíži.

3. Ak neviete vypnúť doma, je šanca, že sa vám to nepodarí ani na dovolenke. Častokrát je dovolenka poslednou záchranou, ktorá nás vytiahne z kolotoča náročných pracovných dní, rutiny a povinností, na ktorej sa naozaj zastavíme a oddýchneme. No niekedy to ani tak nie je o množstve povinností, ako o tom, že svoju myseľ jednoducho nevieme zastaviť, nech už sa ocitneme kdekoľvek. Vezmite vašu najbližšiu cestu do zahraničia ako výzvu, že tentoraz bude myseľ naozaj dovolenkovať s vami! Nechajte mozog v móde „off“, kochajte sa pohľadmi na nové veci, scenérie, neriešte, neplánujte, nevracajte sa v mysli domov a učte hlavu naozaj „ničnerobiť“!

4. Toto je jedna z najrozšírenejších dovolenkových chorôb: Prichádzame na „miesto činu“ s presne rozpracovaným plánom čo, kde, kedy, o koľkej stihnúť, čo určite nevynechať. Viac sa nachádzame s nosom zaboreným v mape a sprievodcoch a prestávame vnímať krásu okolo seba. Je v poriadku, ak chcete vidieť významný kostol, múzeum, či inú pamätihodnosť, ktorú vám odporúča najmodernejší vychytený sprievodca. No takisto je v poriadku aj vynechať návštevu desiatej pamiatky za deň, ak máte namiesto toho náladu sadnúť si do cukrárne na rohu a len tak pozorovať miestny život. Ste na dovolenke! A možno vám to nikto doteraz nepovedal, ale – ak sa vám nebude chcieť, nemusíte počas nej navštíviť ani jedno múzeum! Neuštvite sami seba zo stresu, čo všetko ste na mieste ešte nevideli, nechajte sa viesť intuíciou, vašou náladou a chuťou.

5. S tým súvisí aj ďalší bod – vedeli ste o tom, že na dovolenke nemusíte robiť veci, ktoré vás nebavia?! Ak nie ste práve typ na históriu a umenie, prečo sa na dovolenke tvárite, že vaše putovanie Rímom musí byť práve o tom? Ak nie ste športový typ ani doma, prečo si na dovolenke chcete zaplniť denný program ping-pongom, horolezectvom, plávaním, kajakovaním, splavom, jazdou na koni.... keď namiesto toho len túžite jednoducho sa v pekných šatách promenádovať na pobreží?

6. Dovolenka je aj o tom, že sa potrebujete vzdialiť zo známeho prostredia, vypadnúť z kolobehu bežných povinností, prestať myslieť na prácu, starosti, rutinu. Nie ste povinní na dovolenke čítať si všetky esemesky, maily, či iné správy, a už vôbec nie zdvíhať hovory. Prišli ste si oddýchnuť a nabrať čerstvé sily do nového prostredia, neodleteli ste na Mallorcu preto, aby ste tam pôsobili ako na vysunutom pracovisku a zdvíhali šéfovi, či znudenej kamoške doma každú hodinu telefón. Vypnúť, alebo aspoň tichý režim!

7. Ak nemáte radi slnenie, nenúťte sa do neho na dovolenke len preto, aby ste sa doma ukázali krásne opálení a aby vás všetci obdivovali. Robte to, čo vás na dovolenke teší a ak vylihovanie na pláži je pre vás stratený čas, choďte radšej loviť zážitky, ktoré vám naozaj prinesú radosť. Aj za cenu, že sa domov vrátite s bielou pokožkou...

8. To isté platí aj pre jedlo. Miestne dobroty sú určite neoddeliteľnou súčasťou dobrej dovolenky, no aj tu platí, že sa nemusíte do ničoho nútiť, len, aby ste mohli rozprávať doma ohurujúce zážitky! Jedzte to, na čo máte chuť, neohrozujte svoj žalúdok niečím, do čoho sa vám nechce, nenúťte sa do experimentov, nemusíte zjesť všetko, čo vidíte okolo seba. Najdôležitejšie je cítiť sa dobre, to neznamená prejedene.

9. Dovolenka je super, no netreba si ju idealizovať. Neberte to tak, že idete do raja, neočakávajte iba bombastické a dokonalé zážitky, ktoré vám zmenia život. Tešte sa na zmenu, oddych, zábavu, relax, no neneste si so sebou do ďalekej zeme ideály, mohlo by to vášmu príliš kritickému oku naozaj pokaziť dovolenku.

10.  Nenáhlite sa! Ste na dovolenke. Máte čas. Môžete všetko prispôsobiť vášmu tempu. Všetko môžete a nič nemusíte. Vychutnávajte každý okamih, a netrápte sa tým, že nejaký plánovaný bod dovolenky ste nestihli. Možno vás za rohom, idúc pokľudným tempom, čaká niečo oveľa krajšie...

11. Nesnažte sa zaplniť každý okamih vašich dovolenkových dní niečím užitočným a dobrodružným! Dovolenka je ideálna šanca aj na to, aby ste sa naučili nude! Nič nerobiť je umenie, ktoré súčasný moderný človek takmer zabudol, no ktoré potrebuje k zdraviu náš mozog aj telo.

12. Niekedy máme v živote také ťaživé veci, ktoré neprekryje a nevyrieši ani dovolenka. Dovolenka nemá byť únikom pred sebou samým a svojím životom. Nech si svoj problém nesieme na akékoľvek vzdialené a krásne miesto, on sa nevyparí a nezmizne. Naopak, vrátime sa z dovolenky ešte vystresovanejší. Ak si chcete dovolenku naozaj užiť, nekotúľajte si nevyriešené záležitosti pred sebou ako guľôčku, ktorá vás napokon môže privaliť. Dbajte na psychohygienu, riešte veci tu a teraz, lebo žiadna dovolenka ich mávnutím čarovného prútika neodstráni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies