CARTIER – najkrajšie diamanty v PRAHE.

NETKY.SK • 16 September 2010, 14:44 • 2 min
CARTIER – najkrajšie diamanty v PRAHE.

CARTIER – najkrajšie diamanty v PRAHE.

slovakia

left justify in out

img

V Jazdiarni Pražského hradu sa koná výstava šperkov slávneho klenotníctva CARTIER. Parížska firma predstavuje v PRAHE najkrajšie šperky, ktoré vo svojej 160-ročnej histórii vytvorila.

Pre CARTIERA je česť vystavovať klenoty na Pražskom hrade, je to jedno z mála miest, kde sa snúbi kultúra, tradícia a moc. Priestory , v ktorých sa spájajú tieto aspekty, by takejto výstave mohli poskytnúť už len moskovský Kremeľ a pekinské  Zakázané mesto.

Miliónové šperky zdobili slávne herečky, modelky a kráľovné.

Na Hradčanoch sa prezentuje viac ako 350 výnimočných  šperkov z dielne slávnej francúzskej klenotníckej dielne. Je to najväčší počet predmetov, aký kedy bol na jednom mieste a v rovnaký čas aj vystavený. Výstava sa volá Sila štýlu.

CARTIER  je už niekoľko  desaťročí považovaný za synonymum luxusu. Vystavené sú jedinečné šperky, napríklad platinový náhrdelník v tvare jašteríc posiaty diamantmi, ale aj náušnice s malými tigrami zo zlata.

Väčšinu vystavených šperkov však tvoria tradičné diela: náhrdelníky, diadémy, náramky či brošne.

Ale rovnako ako vystavené exponáty sú jedinečné aj príbehy ich majiteľov, ktoré sa k šperkom viažu. História značky CARTIER začala v jednej z ulíc Paríža pred viac ako sto šesťdesiatimi  rokmi. V roku  1874 prevzal zakladateľ značky LOIS-FRANCOIS CARTIER svoju prvú dielňu po svojom majstrovi, u ktorého predtým desať rokov pracoval ako učeň. Mladý klenotník vtedy nemal ani tridsať rokov.

Mimoriadnosť klenotov tejto značky nespočíva len v ich majstrovskom vyhotovení a exkluzívnych materiáloch, ale aj v príbehoch ich majiteľov. Niekoľko prekrásnych náhrdelníkov a čeleniek vyrobila firma pre niektoré „ikonické ženy“. Okrem iného aj pre Daisy Fellowesovú, ktorú v dvadsiatich a tridsiatich rokoch minulého storočia nazývali módne magazíny najelegantnejšou ženou sveta. Dedička impéria na šijacie stroje si dala vyrobiť legendárny náhrdelník Tutti Frutti. Šperk kombináciou výrazných farieb a druhov drahokamov narúšal zvyklosti, ktoré v Európe dovtedy určovali zdržanlivosť vo farebnej kombinácii. Šperky značky CARTIER zdobili i monackú kňažnú , filmovú hviezdu Grace Kellyovú, ale  napríklad aj Marilyn Monroeovú. Nosí ich a zbiera aj britská kráľovná Alžbeta II., herečky Ornella Mutiová či Monika Bellucciová.

So značkou CARTIER sa spája azda jeden z najromantickejších príbehov. V roku 1969 daroval herec Richard Burton svojej vtedajšej manželke a kolegyni z brandže Elizabeth Taylorovej k narodeninám jedinečný diamant, ktorému sa dodnes hovorí Taylor – Burton.

Hodnota  vystavených šperkov je astronomická, ale konkrétna suma, na ktorú je tento poklad poistený je prísne tajná.

Vstup na výstavu je povolený len na „špeciálne“ miestenky každých pätnásť minút. Organizátori tak limitujú počet návštevníkov v expozícii.

Ak ste ešte túto výstavu nenavštívili máte ešte čas do 17. Októbra. Potom sa klenoty presťahujú späť do Ženevy.

Je to však rozhodne výstava, ktorá Vám vyrazí dych.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies