Klimatická kríza zvyšuje rýchlosť vetra, malo by to prospieť obnoviteľnej energii

NETKY.SK • 20 November 2019, 19:25 • 2 min
Klimatická kríza zvyšuje rýchlosť vetra, malo by to prospieť obnoviteľnej energii

Globálna klimatická zmena zrejme povedie k tomu, že veterné elektrárne budú vyrábať ešte viac elektriny, tvrdí nový výskum. Informoval Guardian.

slovakia

left justify in out

Podľa vedcov sa vplyvom väčšieho tepla v atmosfére aj v oceánoch menia vzorce cirkulácie oceánov - a to má zasa vplyv na rýchlosť vetra. Dynamickejšie podmienky spôsobili, že sa za posledných desať rokov zvýšila.

 

Medzinárodný vedecký tím analyzoval údaje z približne 9 000 meteorologických staníc po celom svete od sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia až do súčasnosti - výsledky ukazujú, že po tridsiatich rokoch spomaľovanie vetrov došlo v poslednej dekáde k ich neočakávanému zrýchleniu.

 

Vietor pomôže energetike

 

Podľa profesora Zhenzhnong Zenga z Princetonskej univerzity a hlavného autora tohto výskumu sú výsledky prekvapivé.

 

Výsledky ukazujú, že silnejší vietor by mohol výrazne pomôcť efektivite veterných elektrární. Do roku 2024 by mohol zvýšiť ich produkciu elektriny až o tretinu. 

 

Zeng uviedol, že je to paradoxné, ale klimatická zmena zvýši výkonnosť amerických veterných elektrární oveľa viac než technologické inovácie.

 

Tento výskum vyšiel v odbornom časopise Nature Climate Change. Ukazuje, že globálna rýchlosť vetra sa bude zrejme zvyšovať najmenej ďalšie štyri desaťročia - a to bude znamenať ďalšiu injekciu pre majiteľov veterných elektrární.

 

img

 

Energetika pomôže planéte

 

Aj podľa ďalších autorov tohto výskumu bude vplyv rovnaký: silnejší vietor pomôže sektoru obnoviteľnej energie, ktorá je kľúčová pre udržanie otepľovania pod dvoma stupňami Celzia.

 

Až doteraz bola rýchlosť vetra pri klimatickej zmene veľkou neznámou, doterajšie modely ju nedokázali príliš presne predvídať ani vyhodnocovať.

 

Výrazné spresnenie týchto modelov bolo umožnené viac skúsenosťami a intenzívnym výskumom, ktorý na poli klimatickej zmeny prebieha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona