Objavili fosíliu dinosaura, ktorý zahynul v deň, keď Zem zasiahol asteroid

NETKY.SK • 8 Apríl 2022, 13:33 • 2 min
Objavili fosíliu dinosaura, ktorý zahynul v deň, keď Zem zasiahol asteroid

MANCHESTER – Vedci objavili skamenelinu dinosaura, ktorý pravdepodobne zahynul v deň, keď Zem pred 66 miliónmi rokov zasiahol asteroid. Vo štvrtok o tom informovali vedci z univerzity v Manchestri. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

slovakia

left justify in out

Pozostatky thescelosaura objavili v americkom štáte Severná Dakota. Jeho dolnú končatinu, na ktorej sa ešte nachádzali kúsky kože, odborníci s určitosťou datovali na deň, keď Zem v období kriedy zasiahol asteroid a spôsobil vyhynutie dinosaurov. Na mieste náleziska totiž našli úlomky tohto asteroidu, čo im umožnilo datovať nález oveľa presnejšie, ako keby použili štandardnú uhlíkovú metódu.

 

 

Skamenelinu vykopali počas natáčania dokumentu Dinosaury: Posledný deň, na ktorom sa podieľala BBC a David Attenborough. „Ani v najdivokejších snoch by nám nenapadlo, že narazíme na takýto nález,“ uviedol Phillip Manning z univerzity v Manchestri.

 

Tím vedcov vykopal aj pozostatky ryby, ktorá vdýchla úlomky asteroidu, hoci samotný náraz sa odohral v Mexickom zálive približne 3 000 kilometrov od spomínaného paleontologického náleziska. Podľa BBC sa okrem tohto thescelosaura podarilo vykopať aj skameneliny korytnačky, malé cicavce, kožu triceratopsa či vajce pterosaura so zárodkom.

 

Možno vás zaujme: EÚ uvalí sankcie na dve dospelé Putinove dcéry




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies