AKTUALIZÁCIA: Voľby v Česku úspešne skončili

NETKY.SK • 9 Október 2021, 08:46 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Voľby v Česku úspešne skončili

Volebné miestnosti v Českej republike sa dnes otvorili o 08:00. Už padla 14. hodina a volebné miestnosti sú uzavreté. Mnohé obvody skonštatovali veľkú volebnú účasť, v piatok večer niekde presahovala až 50 percent.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 9.10. 14:15

Tento rok sa hlasy budú po prvý raz prepočítavať na mandáty podľa nových pravidiel. Namiesto d'Hondtovej metódy sa použije Imperialiho kvóta. Každá strana dostane v danom kraji toľko mandátov, koľkokrát sa kvóta vojde do počtu platných hlasov pre túto stranu. Zmierni sa tým výhoda pre víťaza volieb.

 

Členka komisie v jednom z volebných obvodov v severomoravskom okrese Šumperk pre Právo povedala, že účasť na voľbách je zatiaľ najvyššia zo všetkých volieb, ktoré si pamätá. Prišlo údajne aj veľké množstvo mladých ľudí. Veľký záujem o voľby bol už v piatok okrem ďalších územných celkov i v Libereckom kraji na severe Čiech a rovnako aj v hlavnom meste Praha.

 

V sobotu predpoludním odvolil v Brne predseda hnutia Prísaha Robert Šlachta. Uviedol, že verí, že jeho hnutie prekoná päťpercentnú hranicu nevyhnutnú na vstup do Snemovne, českého parlamentu. Popoludní o 14:00 voľby skončili. Priebežné výsledky volieb môžete nájsť TU.

 

Polícia sa zaoberala mimoriadnymi udalosťami súvisiacimi s voľbami, ktorých ale bolo minimum. V Brne policajti dostali anonymné hlásenie o nastraženej bombe. Vo volebnej miestnosti ale nič nenašli. Okrem toho polícia zaznamenala prípady nedodržiavania protipandemických opatrení vo volebných miestnostiach. Bolo ich však menej ako v piatok.

 

Pôvodná správa

Miloš Zeman pre svoj zdravotný stav hlasoval na zámku v Lánoch z invalidného vozíka. Ministerský predseda Andrej Babiš zopakoval, že kandiduje naposledy, a zdôraznil, že tohtoročné voľby považuje za najdôležitejšie v dejinách Českej republiky.

 

img

 

Prečítajte si: VIDEO: Babiš, Bartoš i Fiala odvolili. Miloš Zeman poslal Čechom odkaz

 

Volebná účasť dosiahla podľa odhadov do piatkových skorých večerných hodín zhruba 20 percent, čo je podobná úroveň, aká bola pred štyrmi rokmi. České ministerstvo zahraničných vecí zaregistrovalo v piatok rekordný záujem o hlasovanie v zahraničí. O voličské preukazy na zastupiteľských úradoch požiadalo vyše 2 400 ľudí, čo je o polovicu viac než pri prezidentských voľbách v januári 2018.

 

V českých parlamentných voľbách môže hlasovať viac než 8 miliónov oprávnených voličov. O 200 poslaneckých mandátov sa aktuálne uchádza 22 subjektov – 20 politických strán a 2 volebné koalície.

 

img

 

Možno vás zaujme: Miloša Zemana takmer pochovali! Bola to však iba hlúpa fáma

 

Po uzavretí volebných miestností v sobotu popoludní sa začne sčítavanie hlasov. Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad (ČSÚ) podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

 

Portál TN.cz informoval, že prvý deň volieb sa nezaobišiel bez incidentov, ktoré sa týkali najmä porušovania pandemických opatrení. Respirátor si odmietla nasadiť aj šéfka hnutia Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková a volebná komisia musela po jej odchode miesto dezinfikovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies