Nevieme dôležité veci, Pompeo cúva z tvrdení o umelom pôvode koronavírusu

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 12:19 • 2 min
Nevieme dôležité veci, Pompeo cúva z tvrdení o umelom pôvode koronavírusu

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo zmierňuje svoje predchádzajúce vyjadrenia ohľadne toho, že koronavírus unikol z čínskeho laboratória v meste Wu-chan. Spojené štáty podľa neho vedia, že vírus vznikol vo Wu-chane, nie sú si však isté jeho konkrétnym pôvodom. Šéf diplomacie to povedal vo víkendovom rozhovore s krajne pravicovým portálom Breitbart.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vieme, že to začalo vo Wu-chane, ale nevieme odkiaľ alebo od koho, a to sú dôležité veci. Opakovane sme žiadali, aby sme mohli vyslať tímy, ktoré by im pomohli prísť na to, odkiaľ vírus pochádza," povedal cez víkend Pompeo.

 

Málo dôkazov?
Zdôraznil tiež, že vedomosti o pôvode vírusu sú kľúčové pri vývoji vakcíny a obvinil Čínu z nedostatočnej transparentnosti, čo americká administratíva robí opakovane už mnoho týždňov.


Začiatkom mája ešte Pompeo hovoril o "značnom množstve dôkazov", ktoré vraj svedčia o tom, že vírus pochádza z čínskeho laboratória. Nespresnil pritom, či podľa neho unikol omylom, či bol vypustený zámerne.

 

Napätie medzi USA a Čínou sa stupňuje, Pompeo však zmiernil niektoré svoje tvrdenia


O týchto dôkazoch skôr hovoril aj americký prezident Donald Trump, ktorý v posledných týždňoch Čínu viní z toho, že nesie zodpovednosť za súčasný stav pandémie. 

 

Peking americké obvinenia opakovane rezolútne odmieta, Washington doteraz žiadne z dôkazov nepredložil. Oznámenie čelných politických predstaviteľov USA takisto odporuje informáciám aliancie Five Eyes (Päť očí), ktorá združuje rozviedky USA, Kanady, Veľkej Británie, Austrálie a Nového Zélandu.


Nemenované spravodajské zdroje médiám začiatkom mája oznámili, že táto skupina nemá informácie potvrdzujúce, že by koronavírus unikol z čínskeho laboratória.


Šéf americkej diplomacie tiež zopakoval, že sa Spojené štáty chystajú Čínu za globálnu pandémiu potrestať. Poznamenal však, že zatiaľ nie je rozhodnuté, akým spôsobom tak urobí a že to záleží na Trumpovom rozhodnutí.

 


Podľa zdrojov pochádzajúcich zvnútra americkej administratívy patrí medzi zvažované možnosti finančnej sankcie či uvalenie ďalších ciel na dovoz čínskeho tovaru do USA, napísala CNN. Spojené štáty sú najhoršie zasiahnutou krajinou na svete s bezmála 1,5 milióna potvrdených prípadov a takmer 90 tisíckami mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies