Cameron sľubuje viac nezávislosti Škótsku i Anglicku

NETKY.SK • 19 September 2014, 15:17 • 2 min
Cameron sľubuje viac nezávislosti Škótsku i Anglicku

LONDÝN/EDINBURGH - Prudký nárast separatizmu v Škótsku pred štvrtkovým referendom, v ktorom nakoniec prevážili odporcovia nezávislosti, sa britskí politici snažili na poslednú chvíľu zvrátiť prísľubom širších právomocí pre tamojšiu samosprávu využívajúcu v súčasnosti poloautonómny štatút.

slovakia

left justify in out

Tým zároveň upriamili pozornosť na zvláštnosti britskej ústavy, ktorá Škótsku, Walesu i Severnému Írsku dovoľuje upravovať niektoré záležitosti vlastnými zákonmi, zatiaľ čo Anglicko ponecháva v moci spoločného parlamentu, kde o ňom rozhodujú aj zástupcovia ostatných krajín Spojeného kráľovstva. Premiér David Cameron v piatok ubezpečil, že vláda svoje sľuby spred referenda splní, vyššiu mieru nezávislosti si však podľa jeho slov zaslúži aj Anglicko.

 

Britský minister financií George Osborne pred necelými dvoma týždňami vyhlásil, že v prípade odmietnutia nezávislosti v referende je vláda pripravená Škótsku ponúknuť širšiu autonómiu v oblasti daní, verejných financií a sociálnych vecí. Plán údajne podporujú nielen vládni konzervatívci a liberálni demokrati, ale aj opoziční labouristi, hoci jeho konkrétna podoba zatiaľ nie je známa. Podľa Camerona by sa mali politici na podrobnostiach dohodnúť najneskôr v novembri a návrh príslušnej legislatívy predložia do januára. "Postaráme sa o to, že tieto záväzky budú splnené v plnej miere," povedal premiér v piatok ráno po tom, ako sa referendum skončilo porážkou zástancov odtrhnutia Škótska. Cameron oznámil, že o sľubovaných zmenách bude rokovať aj s lídrom Škótskej národnej strany (SNP) Alexom Salmondom. 

 

Cameronova vláda prijala výsledok referenda s úľavou, niektorí konzervatívni zákonodarcovia však vyjadrujú obavy, že prísľub Škótom bol príliš veľkorysý a rovnaké gesto si zaslúži aj Anglicko ako najväčšia krajina Spojeného kráľovstva. Premiér sa preto najnovšie vyslovil za ústavné zmeny, keďže "tak ako Škótsko bude hlasovať samostatne v škótskom parlamente o svojich záležitostiach daní, výdavkov a sociálnej starostlivosti, mali by mať možnosť hlasovať o týchto záležitostiach aj Anglicko, Wales či Severné Írsko". "Všetko sa to musí udiať súbežne a rovnakým tempom ako vyrovnanie so Škótskom," povedal. Plán, ktorý má navrhnúť bývalý minister zahraničných vecí William Hague, by mal zaručiť, že o záležitostiach týkajúcich sa len Anglicka budú v britskom parlamente rozhodovať výhradne anglickí zákonodarcovia. Podľa britských komentátorov chce Cameron takto čeliť silnejúcemu anglickému nacionalizmu, či posilňovaniu euroskeptickej Strany za nezávislosť Spojeného kráľovstva. 

 

Za oddelenie Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva sa podľa konečných výsledkov referenda vyslovilo 44,7 percenta voličov, zatiaľ čo 55,3 percenta bolo proti. Účasť na hlasovaní dosiahla až 84,59 percenta. 

 

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies