Bzovské sklárske dni opäť priblížia výrobu ručne valcovaného skla

NETKY.SK • 11 August 2023, 19:30 • 2 min
Bzovské sklárske dni opäť priblížia výrobu ručne valcovaného skla

Dolná Bzová - Výrobu ručne valcovaného skla budú cez druhý augustový víkend predvádzať návštevníkom Bzovských sklárskych dní v Dolnej Bzovej v okrese Detva. Sklárska pec v strede obce sa v súčasnosti už zohrieva, teplota na tavbu skla totiž musí dosiahnuť približne 1200 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, počas tohto ročníka chcú organizátori priblížiť starú technológiu, ktorou vyrábali v bzovských sklárňach pred 250 rokmi. "Ukážeme jednu z prvých technológií výroby a lisovania skla. Podarilo sa nám získať ručný lis, ktorý vyrobili koncom 19. storočia pre českú skláreň," spresnil s tým, že sklári z Poltára budú na ňom na počas akcie pracovať tak, ako v minulosti. Greksa priblížil, že sklársku pec začali zohrievať v stredu (9. 8.) a postupujú tak, že každú hodinu zvyšujú teplotu o desať stupňov. Na konci musia dosiahnuť teplotu viac ako 1200 stupňov. Vtedy do nej vložia nádobu, v ktorej sa sklo varí. Túto teplotu podľa jeho slov dosiahnu približne v piatok v noci. Dodal, že účastníci už tradične vyrobia aj sklenené gule a zavesia ich na sklársky strom, ktorý je v areáli pri peci v strede Dolnej Bzovej. Každý rok ho totiž ozdobia výrobkom zo súčasného ročníka. V piatok je v programe práca so sklovinou, stretnutie sklárov i výroba sklenených mincí. V sobotu (12. 8.) si môžu ľudia pozrieť výstavu historického skla v miestnom kultúrnom stredisku i ukážky výroby na historickom lise. Naplánovaný je aj tradičný turistický pochod sklárskym chodníkom. Súčasťou bude aj kultúrny program, predstavia sa heligonkári z regiónu. V nedeľu (13. 8.) pokračujú Bzovské sklárske dni svätou omšou pri Kôrovej kaplnke v Hornej Bzovej, prezentáciou výrobkov sklárov a vystúpením folklórneho súboru.
Dolná Bzová sa v minulosti preslávila výrobou ľudového skla. Miestnu skláreň zakladali nemeckí prisťahovalci v polovici 18. storočia. Neskôr tam mali aj vlastnú brusiareň. Brúsenie skla v Dolnej Bzovej sa datuje do obdobia medzi rokmi 1841 - 1856.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies