Pri ruskom ostreľovaní bola v Chersone poškodená aj Katedrála sv. Kataríny

NETKY.SK • 3 August 2023, 14:51 • 2 min
Pri ruskom ostreľovaní bola v Chersone poškodená aj Katedrála sv. Kataríny

KYJEV — Pri ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson bola vo štvrtok ráno poškodená aj pravoslávna Katedrála sv. Kataríny, v ktorej sa donedávna nachádzali pozostatky známeho veliteľa z 18. storočia Grigorija Potemkina, obľúbenca ruskej cárovnej Kataríny Veľkej.

slovakia

left justify in out

Pri hasení následného požiaru, boli zranení štyria hasiči. Pri prvej vlne útokov na Cherson dostal zásah aj trolejbus, v ktorom utrpeli zranenia štyria ľudia, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Ako pripomenula AP, Potemkin bol strojcom anexie Krymu od Krymského chanátu v roku 1784 a ruský prezident Vladimir Putin aj tento historický fakt využíva na to, aby ospravedlnil inváziu ruskej armády na Ukrajinu. Vlani v novembri ruské jednotky Potemkinove pozostatky z chrámu vyzdvihli a previezli na ľavý breh rieky Dneper. Spolu s nimi bol — pred stiahnutím sa ruských jednotiek z tejto oblasti Chersonu — odvezený jeho pomník, ako i pomníky ďalších ruských dejateľov: vojvodcu Alexandra Suvorova či admirála Fiodora Ušakova. 

Poškodenie pravoslávneho chrámu v Chersone i minulotýždňové poškodenie Katedrálneho chrámu Premenenia Pána v juhoukrajinskom meste Odesa sú zdôraznením rizika, ktorému sú počas vojny vystavené kultúrne a cirkevné pamiatky.

Boje na frontoch vo viacerých regiónoch Ukrajiny sa v posledných týždňoch zintenzívnili v súvislosti s tým, že ukrajinská armáda pokračuje vo svojej protiofenzíve s cieľom získať späť územie okupované Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AP Foto: NY1
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies