Predĺženie volebného moratória sa zrejme bude dať obísť

NETKY.SK • 18 December 2019, 07:26 • 2 min
Predĺženie volebného moratória sa zrejme bude dať obísť

BRATISLAVA - Premiér SR konštatoval, že Ústavný súd SR by mal čo najskôr rozhodnúť o podnete prezidentky voči predĺženiu moratória na predvolebné prieskumy.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie predsedu vlády

Podľa premiéra 50-dňové moratórium ani nie je technicky možné."V dnešnej digitálnej dobe sa ani nedá vynútiť, aby sa nič také na verejnosť nedostalo," priblížil Pellegrini.

 

img

 

Ľudia sa na prieskum verejnej mienky poskladali

Na prieskumy verejnej mienky pred voľbami 2020 sa chce poskladať aj 7-tisíc ľudí. V pondelok záujemcovia dostali prostredníctvom webu výzvu, aby sa začali na prieskumy finančne skladať. Doteraz poslali takmer 5 000 eur a stali sa tak spoluobjednávateľmi prieskumov.

 

"Žiaden zákon nám nezakazuje si takýto prieskum spoločne objednať a dostať službu, za ktorú si zaplatíme," uviedla Zuzana Suchová z iniciatívy 50dni.sk.

 

img

 

Tenká čiara od porušenia zákona 
Všetci registrovaní záujemcovia, ktorí zaslali aspoň jedno euro a použili správny variabilný symbol, sa stávajú spoluobjednávateľmi. Dostanú výsledky zo všetkých prieskumov nezávisle na sume, ktorú poslali.

 

"Nechceme porušovať zákon ani navádzať ľudí aby tak konali. V žiadnom prípade nebudeme prieskumy zverejňovať. A prosíme všetkých spoluobjednávateľov, aby si uvedomili, že zverejnenie výsledkov prieskumov verejnej mienky počas obdobia moratória je porušením aktuálne platného zákona," zdôraznil Juraj Šípoš z iniciatívy 50dni.sk.

 

img

 

Iniciatíva sa bráni iným zákonom 
Ak by aj Ústavný súd SR pozastavil účinnosť aktuálnej novely o 50-dňovom moratóriu, iniciatíva konštatuje, že stále bude v platnosti zákon, ktorý práva na informácie obmedzuje 14-dňovým moratóriom na zverejňovanie prieskumov. Prieskumy budú ľuďom doručené aj v prípade, že by aktuálna novela bola pozastavená. Všetky platby idú na transparentný účet, z ktorého budú prieskumy hradené. Ostatné náklady iniciatíva 50dni.sk hradí z peňazí iniciátorov.

 

img

 

Postup v prípade problémov 

"V prípade, ak sa iniciatíve nepodarí poskladať dostatok peňazí ani na jeden prieskum, peniaze ľuďom vrátime. Žiaľ, pri priamom vklade na účet to nebudeme vedieť urobiť," uviedla Suchová.  

 

Pokiaľ sa všetky zaslané peniaze neminú, iniciatíva plánuje do 15. marca 2020 ich rozdelenie rovnakým dielom medzi tri neziskové organizácie, a to Investigatívne centrum Jána Kuciaka, Transparency International Slovensko, VIA IURIS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies