Bývalý väzeň z Guantánama, ktorému Británia vyplatila milión ako kompenzáciu, sa odpálil v Mósule

NETKY.SK • 22 Február 2017, 13:00 • 2 min
Bývalý väzeň z Guantánama, ktorému Británia vyplatila milión ako kompenzáciu, sa odpálil v Mósule

LONDÝN - Muž, ktorý zomrel pri samovražednom bombovom útoku na iracké sily neďaleko mesta Mósul, bol v Británii narodený bývalý väzeň z Guantánama. Informovala o tom dnes britská spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Stanica uviedla, že 50-ročného muža identifikovala vďaka fotografii zverejnenej extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za víkendový bombový útok autom na irackú vojenskú základňu.

 



Britský občan narodený ako Ronald Fiddler prestúpil na islam a začal používať meno Jamal al-Harith, neskôr si ho však zmenil na Abu Zakariya al-Britani. Takáto totožnosť je uvádzaná aj v správach IS.

V skorších správach sa uvádzalo, že Fiddler, pochádzajúci z anglického mesta Manchester, používal tiež meno Jamal Udeen.

BBC informovala, že jej novinári videli registračné dokumenty IS podpísané Fiddlerom v apríli 2014, keď vstúpil z Turecka na územie Sýrie.

 

 

 

Tučné odškodné za Guantanamo
V roku 2002 zadržali Fiddlera v Afganistane americké sily, ktoré ho poslali do americkej väznice Guantánamo na Kube a približne po dvoch rokoch ho prepustili, dodala BBC. V roku 2004 vtedajší britský premiér Tony Blair loboval za jeho prepustenie, pretože Fiddler "nepredstavuje žiadnu hrozbu". Šokujúce je, že terorista podal žalobu za zlé zaobchádzanie a Británia mu v tichosti vyplatila milión libier.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies