Bývalý správca vodovodov vyberal za vodu, ale neplatil

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 17:52 • 2 min
Bývalý správca vodovodov vyberal za vodu, ale neplatil

TRENČÍN - Rozhodcovský súd Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory rozhodol, že bývalý správca vodovodov a kanalizácií trenčianskeho regiónu má zaplatiť takmer milión eur vlastníkovi infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

Ide o jeden z mnohých sporov, ktoré vznikli po tom, ako mestá a obce združené pod Trenčianskymi vodárňami a kanalizáciami (TVK) dali výpoveď správcovi vody, súkromnej spoločnosti Trenčianska vodohospodárska spoločnosť (TVS). 

 

Táto firma správu vody podľa denníka SME sprivatizovala niekoľko dní pred koncom vlády Vladimíra Mečiara v roku 1998. O vodu sa začala starať a TVK, ktorá združuje 56 miest a obcí okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom, poberala za to nájom. Medzičasom Európska únia trenčianskemu regiónu pridelila zhruba 60 miliónov eur na modernizáciu a dobudovanie vodárenskej infraštruktúry, vrátane zastaraných čističiek odpadových vôd. “Pod podmienkou, že sa TVK bude o vodu starať sama,” povedala hovorkyňa TVK Zdenka Pepelová. 

 

Koncom roka 2013 teda TVK dala spoločnosti TVS výpoveď s jednoročnou výpovednou lehotou. TVS následne podľa tvrdenia TVK prestala platiť nájom a nechávala si prostriedky, ktoré vybrala za vodné a stočné od ľudí a podnikateľov. TVK tvrdí, že ide o viac ako dva milióny eur. “Ľudia poctivo platili za vodné a stočné a my dnes nevieme, kde tie peniaze skončili,” komentoval situáciu generálny riaditeľ TVK Jozef Gajdoš. 

 

Rozhodcovský súd povedal, že TVS má zaplatiť takmer milión, čo zodpovedá sume nájmu za druhý štvrťrok 2014. Súkromná spoločnosť TVS pod vedením Denisy Beníčkovej uviedla, že na toto rozhodnutie podávajú žalobu, keďže komora rozhodla bez ich prítomnosti. Napriek tomu po vydaní rozhodnutia rozhodcovského súdu TVS podľa TVK založila svoj majetok v prospech spoločnosti  SEGAL PLUS spol s.r.o. “To podľa nášho názoru môže byť považované za poškodzovanie našej spoločnosti ako veriteľa. Takéto konanie by v prípade jeho dokázania bolo podľa zákonov Slovenskej republiky trestný čin. Z uvedených dôvodov podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a niekoľko ďalších podaní na príslušné inštitúcie,” tvrdí Pepelová. Podľa informácií agentúry SITA mala vec prebrať Národná kriminálna agentúra, Prezídium Policajného zboru sa zatiaľ nevyjadrilo. 

 

“Spoločnosť TVS má dostatočný majetok a koná v súlade so schválenými obchodnými zámermi spoločnosti. Svoje konanie nemáme problém obhájiť pred akýkoľvek orgánom,” reagovala pre agentúru SITA generálna riaditeľka TVS Beníčková. TVK zdôrazňuje, že výška financií, o ktoré sa sporia, tvoria značnú časť prevádzkových nákladov spoločnosti, ktorá sa stará o prívod vody pre vyše 120 tisíc obyvateľov. “Konanie spoločnosti TVS môže vzbudzovať podozrenie, že ide o účelové konanie spoločnosti s cieľom zabrániť uspokojeniu nárokov našej spoločnosti. Založenie nehnuteľností totiž môže zabrániť vykonaniu exekúcie na tento majetok,” dodala Pepelová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies