Bývalý jemenský prezident Sálih poprel, že chce opustiť krajinu

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 19:10 • 2 min
Bývalý  jemenský prezident Sálih poprel, že chce opustiť krajinu

ADEN - Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih dnes uviedol, že nehodlá opustiť svoju krajinu. Reagoval tak na mediálne správy, podľa ktorých sa pripravuje na bezpečný odchod z Jemenu, kde saudskoarabské lietadlá zasahujú proti jemu lojálnym silám a ich spojencom z radov húsíov.

slovakia

left justify in out

Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie začala 25. marca v Jemene vzdušnú kampaň po tom, ako húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu územia krajiny, obkľúčili prístavné mesto Aden a následne donútili Rijádom podporovaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího utiecť do Saudskej Arábie.
     

Húsíovia, Iránom podporované šiitské hnutie zo severu Jemenu, vytvorilo spojenectvo so Sálihom, o ktorom sa predpokladá, že chystá návrat na búrlivú jemenskú politickú scénu.
     

Sálih je považovaný za jedného z najskúsenejších politikov na Blízkom východe, píše Reuters. Napriek tomu, že ho v roku 2012 donútili odstúpiť po protestoch proti jeho 22-ročnej vláde, získal imunitu a zostal silným politickým hráčom. Na jeho stranu sa v súčasnom konflikte priklonila aj časť jemenskej armády, ktorá sa po boku povstalcov postavila voči medzinárodne uznanej vláde prezidenta Hádího. 

     

Podľa údajov OSN po troch týždňoch vzdušných útokov a pozemných bojov utieklo zo svojich domovov približne 150.000 obyvateľov Jemenu a najmenej 750 osôb prišlo o život. Mnoho škôl, nemocníc a mešít je poškodených alebo zničených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies