Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva prijal ministerskú funkciu

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 13:32 • 2 min
Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva prijal ministerskú funkciu

BRAZÍLIA - Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva prijal kľúčový ministerský post vo vláde prezidentky Dilmy Rousseffovej.

slovakia

left justify in out

Podľa členov vládnucej Strany pracujúcich (PT) jeho vymenovanie posilní s problémami zápasiaci kabinet. Oznámila to dnes stanica BBC - o akú pozíciu ide, však bezprostredne nebolo známe.

 

Tým, že sa Lula stane rezortným šéfom, získa určitú právnu ochranu. Brazílska prokuratúra totiž minulý týždeň požiadala o jeho zatknutie ohľadom vyšetrovania prípadu prania špinavých peňazí. Exprezident však akékoľvek pochybenie odmieta a tvrdí, že tieto vyhlásenia sú politicky motivované.

 

Ako minister môže byť Lula súdený iba najvyšším súdom; bol by tak mimo dosahu súdu nižšej inštancie v meste Curitiba, ktorý inicioval jeho stíhanie. Lula sám vybral Rousseffovú, ktorá ho nahradila na poste hlavy štátu v roku 2010. Lula svoju opätovnú prezidentskú kandidatúru v roku 2018 nevylučuje.

 

Rousseffová čelí zvyšujúcemu sa nátlaku na svoje odvolanie, čo je výsledkom korupčného škandálu a najhoršieho hospodárskeho poklesu za niekoľko desaťročí. V nedeľu za jej odstúpenie protestovali státisíce Brazílčanov. Politička tvrdí, že neodstúpi, hrozí jej však trestné konanie v kongrese.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies