Bývalý americký astronaut Buzz Aldrin sa cíti dobre a zotavuje sa

NETKY.SK • 4 December 2016, 10:56 • 2 min
Bývalý americký astronaut Buzz Aldrin sa cíti dobre a zotavuje sa

BRATISLAVA - Bývalý americký astronaut Buzz Aldrin sa úspešne zotavuje po tom, ako ho pre chorobu museli vo štvrtok odviezť z Južného pólu. Rodák z Glen Ridge v New Jersey má vodu v pľúcach, no podľa jeho oficiálnej webstránky liečba antibiotikami zaberá a jeho stav je stabilizovaný.

slovakia

left justify in out

Aldrin, ktorý navštívil Antarktídu v rámci súkromnej turistickej výpravy, zverejnil v sobotu tiež niekoľko fotografií z nemocnice v novozélandskom meste Christchurch. Na záberoch, pridaných prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, je možné vidieť, ako sa v dobrej nálade zhovára s pracovníčkou amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Davou Newman, ktorá ho prišla navštíviť.


Druhého muža na Mesiaci museli po zhoršení zdravotného stavu letecky transportovať do výskumného centra McMurdo Antarktického programu Spojených štátov amerických, odkiaľ ho následne previezli do spomínaného Christchurchu. O stave 86-ročného Aldrina vtedy informovali zástupcovia organizácie White Desert, ktorá zabezpečovala spomínanú výpravu. Ako uviedli, z Južného pólu ho odviezli najmä z preventívnych dôvodov.


Buzz Aldrin, vlastným menom Edwin Eugene Aldrin Jr., pristál s kolegom Neilom Aldenom Armstrongom 20. júla 1969 v Mori pokoja na Mesiaci. O šesť hodín neskôr Armstrong urobil legendárny "veľký skok pre ľudstvo", keď vystúpil na povrch vesmírneho telesa najbližšieho Zemi. Onedlho ho nasledoval Aldrin a pohľad, ktorý sa mu naskytol, opísal ako "veľkolepú pustatinu". Povrch skúmali zhruba dve a pol hodiny, zbierali vzorky a fotografovali. Po ich historickej prechádzke po Mesiaci sa úspešne pripojili k veliteľskému modulu Columbia a spolu s kolegom Michaelom Collinsom sa 24. júla vrátili na Zem. Misia Apollo 11 odštartovala zo Zeme 16. júla.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies