Bývalého dlhoročného burkinského prezidenta obvinili z vlastizrady

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 17:07 • 2 min
Bývalého dlhoročného burkinského prezidenta obvinili z vlastizrady

OUAGADOUGOU - Bývalého burkinského prezidenta Blaisa Compaorého, ktorý bol vo funkcii v rokoch 1987-2014, prechodný parlament krajiny obvinil z vlastizrady.

slovakia

left justify in out

Tej sa podľa zákonodarcov dopustil minuloročným pokusom pozmeniť ústavu Burkiny Faso, aby sa mohol uchádzať o tretie funkčné obdobie, informovali v noci na dnes štátne médiá.


Compaorého snaha udržať sa pri moci v októbri 2014 vyvolala masové protesty v Ouagadougou a iných častiach Burkiny, pre ktoré musel nakoniec odstúpiť a utiecť do zahraničia. Bývalý prezident v súčasnosti žije v susednom Pobreží Slonoviny, tento týždeň však údajne odletel do Maroka na lekárske ošetrenie. 
Členovia burkinského prechodného parlamentu zároveň vzniesli obvinenia z vrážd a útokov voči bývalým predstaviteľom, ktorí Compaorého v jeho snahe podporovali. Amnesty International a iné organizácie uvádzajú, že počas minuloročnej vlny protestov v Burkine bezpečnostné sily strieľali do pokojných demonštrantov, pričom niekoľko z nich zabili. 


Bývalých funkcionárov vrátane exministra zahraničných vecí Djibrila Bassolého, ktorý chce kandidovať v prezidentských voľbách naplánovaných na október, obvinili taktiež zo sprenevery. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies