Premiér v Prahe: Krajiny EÚ majú právo na vlastný energetický mix

NETKY.SK • 16 Január 2020, 15:46 • 2 min
Premiér v Prahe: Krajiny EÚ majú právo na vlastný energetický mix

PRAHA - Členské štáty Európskej únie majú mať právo na vlastný energetický mix a technologickú neutralitu a malo by byť rešpektované rozhodnutie každého štátu, akým spôsobom bude vyrábať elektrickú energiu.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí predsedov vlád krajín V4 so staronovým rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom v budove Národného múzea v Prahe to vo štvrtok vyhlásil slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Bezpečnosť atómového zariadenia

Na spoločnej tlačovej konferencii s českým premiérom Andrejom Babišom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom, predsedom poľskej vlády Mateuszom Morawieckým a rakúskym kancelárom Pellegrini Kurza a rakúskych občanov uistil, že dostavba jadrovej elektrárne Mochovce prebieha v zmysle všetkých predpisov a že je v maximálnej miere zvyšovaná bezpečnosť celého atómového zariadenia.

 

"Slovenská republika bude pokračovať v dobudovaní tohto zdroja, pretože Slovensko si chce splniť svoj záväzok a do roku 2050 mať uhlíkovo neutrálnu ekonomiku," uviedol Pellegrini s dôvetkom, že jadrová energia pre Slovensko hrá dôležitú úlohu.

 

Lídri 28 členských krajín EÚ sa v decembri 2019 zhodli na stanovení cieľa dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, avšak voči dohode sa ohradilo Poľsko, ktoré tento cieľ odmietlo implementovať.

 

 

Našli spoločnú reč

Hlavnými témami rokovaní premiérov V4 s rakúskym kancelárom boli aktuálne európske otázky, napríklad viacročný finančný rámec po roku 2020, sociálna agenda či situácia okolo blížiaceho sa brexitu, teda vystúpenia Británie z EÚ naplánovaného na 31. januára.

 

Slovenský premiér uviedol, že stretnutie premiérov krajín V4 s rakúskym kancelárom potvrdzuje výnimočnú blízkosť týchto krajín. K priebehu štvrtkovej debaty povedal, že na väčšinu otázok našli partneri spoločnú reč a majú spoločné názory.

 

Okrem prístupu k riešeniu klimatických otázok partneri diskutovali aj o téme nelegálnej migrácie. Pellegrini uviedol, že krajiny V4 a Rakúsko majú jednotný postoj v otázke migrácie. Povedal, že sa s partnermi zhodli, aby EÚ začala podmieňovať poskytovanie medzinárodnej a rozvojovej pomoci krajinám, z ktorých pochádzajú migranti, a aby voči krajinám, ktoré nebudú ochotné prevziať späť nelegálnych migrantov z Únie, boli použité určité sankčné mechanizmy, ktoré pozastavia alebo obmedzia túto pomoc.

 

 

Uctili si Jana Palacha

"V krajinách EÚ sú stále desaťtisíce nelegálnych migrantov," dodal s tým, že na ich návrat je potrebná súčinnosť týchto krajín.

 

Pätica štátnikov si ešte pred rokovaním uctila spoločne pred budovou pražského Národného múzea na Václavskom námestí pamiatku študenta histórie Jana Palacha na mieste, kde sa pred 51 rokmi polial horľavinou a podpálil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona