Bugár: Keď vznikol Most-Híd, vášne utíchli, SNS a SMK vypadli z NR SR

NETKY.SK • 24 Október 2014, 14:17 • 2 min
Bugár: Keď vznikol Most-Híd, vášne utíchli, SNS a SMK vypadli z NR SR

BRATISLAVA - Keď vznikol Most–Híd, nacionalistické vášne utíchli, a SNS s SMK sa nedostali do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Dnes sa Slovenská národná strana snaží oživovať staré vášne a SMK sa v priebehu rokov dostala na úrovni členskej základne do takých hlbokých sporov s členmi Mosta–Híd, že to môže komplikovať spoluprácu oboch strán pred parlamentnými voľbami v roku 2016. „Ak chce SMK spoluprácu na parlamentných voľbách, treba už teraz pripravovať pôdu a vlastným členom hovoriť, že už stačilo a skúsme spolupracovať,“ povedal v relácii na portáli Teraz.sk predseda Mosta–Híd Béla Bugár.
     

V niektorých mestách sa podľa neho podarilo pred komunálnymi voľbami nadviazať koaličnú spoluprácu s SMK, aj tam sa však niekedy prejavujú staré spory. „V Komárne máme spoločného kandidáta na primátora. Výsledkom bolo, že niektorí členovia na protest proti spolupráci s Mostom-Híd vystúpili z SMK,“ poznamenal Bugár.
     

Od kandidátov vlastnej strany očakáva, že budú vedieť na komunálnej úrovni spolupracovať tak s nezávislými poslancami, ako aj členmi iných strán. „Očakávame od našich kandidátov, že budú v prospech obce vedieť spolupracovať a robiť kompromisy,“ zdôraznil Bugár.
     

Ohradil sa aj voči kritike spolupráce Mosta–Híd s Rusínmi zo strany SNS. „Pán Danko zbytočne útočí,“ poznamenal Bugár, ktorého predseda SNS Andrej Danko označil za najslušnejšieho, ale zároveň najrafinovanejšieho slovenského politika. Most–Híd je podľa neho ochotný podporiť legislatívne iniciatívy Rusínov a v podpore menšín má podobné priority. „O samosprávu sa usilujeme v oblastiach jazyka, kultúry a školstva,“ priblížil Bugár. Most–Híd podľa neho nemá s Okrúhlym stolom Rusínov na Slovensku nadviazanú oficiálnu spoluprácu, jeden z členov predsedníctva Mosta-Híd je však Rusín a túto agendu v strane komunikuje.
     

Bugár sa vyjadril aj k situácii v Bratislave, kde Most–Híd v koalícii s SDKÚ-DS a SaS podporuje na post primátora kandidátku Siete Tatianu Kratochvílovú. Aktuálne však prebiehajú rokovania medzi pravicovými stranami o tom, že by niektorí kandidáti mohli z volieb odstúpiť, aby zvýšili šance silnejších pravicových kandidátov. „V prípade Bratislavy platí, že lepšie neskoro, ako nikdy,“ poznamenal Bugár. „Sieť v niektorých prípadoch cíti väčšiu silu, ako v skutočnosti má. To sa netýka len Bratislavy, ale aj iných miest,“ dodal. „Teraz to vyzerá tak, že sú ochotní o tom rokovať. Začali sa rokovania aj ohľadom Bratislavy. Myslím si, že je to veľmi dobrý krok,“ konštatoval Bugár.
     

V diskusii na portáli Teraz.sk komentoval predvolebnú situáciu v Dunajskej Strede, Komárne, Rimavskej Sobote, aj Šamoríne, definoval ambície a stratégiu Mosta–Híd pred komunálnymi voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies