Rast cien bytov sa zastavil v takmer všetkých regiónoch Slovenska

NETKY.SK • 21 Október 2022, 12:07 • 2 min
Rast cien bytov sa zastavil v takmer všetkých regiónoch Slovenska

BRATISLAVA - Na konci septembra sa po dlhom čase priemerná predajná cena bytov znížila takmer vo všetkých regiónoch Slovenska, niekde ceny klesli takmer o 6 %. Výnimkou sú dve mestské časti Bratislavy, Banská Bystrica a Žilina.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z údajov realitného portálu Nehnuteľnosti.sk. Mierny pokles cien bytov nastal vo všetkých segmentoch oproti druhému štvrťroku tohto roku. "V očakávaní príchodu krízy, ako aj vyšších úrokových sadzieb ľudia rýchlo nakupovali, aby sa im podarilo získať včas výhodnejšie financovanie," uviedol analytik portálu Michal Pružinský. Medziročný nárast je stále vysoký, hodnoty niekde dosahujú 50 %. Najviac klesli ceny dvojizbových bytov, keďže je ich na realitnom trhu podľa webovej stránky najväčší počet. Priemerná cena menších bytov sa najviac v treťom kvartáli znížila v Trenčíne (o 5,84 %), v časti Košice III (5,66 %) a Prešove (5,48 %), no trend poklesu je zjavný aj v Nitre a častiach Bratislavy. Ceny menších bytov vzrástli len v Banskej Bystrici (11,66 %) a Bratislave V (5,74 %), čo na základe slov spoločnosti naznačuje dopredaj rezidenčných novostavieb. "Dopyt po bývaní je stále silný, avšak možnosti financovania obmedzili časť kupujúcich, čo spomalilo dynamický nárast cien. Predávajúci však pomalšie reagujú na tieto zmeny a skúšajú stimulovať ceny doterajším tempom, čo však už v dnešnej situácii a v dohľadnej dobe nebude možné," vysvetľuje analytik. Pri trojizbových bytoch nie je pokles cien taký výrazný. "Tento segment tradične nie je taký horúci ako menšie byty," dodal odborník. Viditeľné kvartálne poklesy možno vidieť v Nitre (o 10,34 %), Trenčíne (3,51 %) a časti Košice II (2,6 %). Naopak, ceny väčších bytov stále rastú v Bratislave III (13,69 %), Bratislave V (3,85 %) aj v Žiline (7,87 %). "Napriek tomuto čiastočnému útlmu sa nedá očakávať, že by byty v novostavbách zlacneli. Ich ceny budú pravdepodobne skôr rásť, pretože náklady na výstavbu sa neustále zvyšujú," uzavrel analytik. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies