Bufetári zatiaľ neprišli pred parlament bojovať za školské bufety

NETKY.SK • 28 Október 2014, 11:11 • 2 min
Bufetári zatiaľ neprišli pred parlament bojovať za školské bufety

BRATISLAVA - Bufetári, ktorí dnes mali pred Národnou radou SR žiadať zachovanie školských bufetov, zatiaľ pred parlament neprišli. Avizované stretnutie sa malo konať po 9.00 h ráno.

slovakia

left justify in out

K zákonu, ktorý má podľa kritikov ohrozovať školské bufety, sa zatiaľ plénum nedostalo, dopoludnia o ňom teda nerozhodne. Novelu školského zákona predkladá podpredsedníčka parlamente Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Sociálni demokrati sú podľa informácií TASR dohodnutí na tom, že právna norma prejde. Pokiaľ sa tak stane, prevádzkovatelia školských bufetov sa budú musieť od januára pripraviť na zmeny. Z ponuky budú musieť vyradiť viacero potravín, ktoré zákonom zakážu poslanci NR SR.
      

V pléne má prejsť nie Zmajkovičovej pôvodný zoznam, ale mierne upravený, ktorý predložil cez pozmeňujúci návrh Ľubomír Petrák (Smer-SD). Kým zoznam poslankyne zakazoval nápoje kolového typu, nápoje s chinínom aj ochutené minerálky, nezakazoval nápoje ako Fanta či Sprite. Petrák vylučuje aj tie.
      

Zmenený zoznam zakázaných potravín teda bude vyzerať takto: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky alebo cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu, tabak a výrobky z neho.
      

Za porušenie tohto zákazu má prevádzkovateľovi bufetu hroziť finančná pokuta do 500 eur. Zmajkovičová chce takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. Súčasne chce dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive", a znížiť tiež rizikové faktory výživy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies